Pia Nykänen mäkilegendan viimeisistä päivistä MTV:lle: "Matti ei uskonut kuolevansa" – totuus terveydentilasta järkytti

Erikoishaastattelussa Matti Nykäsen leski Pia Nykänen ja dokumenttiohjaaja Sami Kieksi 16:11
Pia Nykänen palaa Viiden jälkeen -ohjelmassa Matti Nykäsen kuolinpäivään.

Matti Nykäsestä alkaa kuusiosainen dokumenttisarja MTV Katsomossa torstaina 9. marraskuuta.

Mäkilegenda Matti Nykäsen leski Pia Nykänen oli vieraana Viiden jälkeen -ohjelmassa yhdessä Sami Kieksin kanssa. Kieksi on ohjannut kuusiosaisen dokumenttisarjan Matti Nykänen – Elämä on Laiffii, joka alkaa MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla torstaina 9. marraskuuta. Dokumenttisarjassa nähdään ennen julkaisematonta materiaalia vuosien takaa.

Pia Nykänen myöntää nopeasti lupautuneensa dokumenttiin, mutta sen jälkeen alkoi miettiä, onko Matista kerrottu julkisuudessa jo kaikki.

– On tehty elokuva ja monta kirjaa. Mietin, vieläkö löytyy, mistä tehdä dokumenttia. Olimme Samin kanssa puhelimen välityksellä yhteyksissä ja hän sai ylipuhuttua, Pia kertoo.

Matista on julkaistu kirjoja myös kuoleman jälkeen. Pia on vain selaillut niitä, eikä lukenut kokonaan.

– Minua ei kiinnosta ne, koska siellä on aika paljon varmaan negatiivistakin. Tässä dokumentissa kunnioitetaan Mattia, Pia kertoo.

– Dokumenttisarjassa tuodaan rehellisesti Matista niitä eri puolia julki ja myös haasteita käsitellään myös hyvin rehellisesti, Kieksi kertoo.

Matti menehtyi kotonaan Joutsenossa helmikuussa vuonna 2019. Ennen kuolemaansa Matti oli huonovointinen ja valitti vatsakipua, mutta Pia ei osannut aavistaa miehensä terveydentilan olleen hengenvaarallinen.

– Hän sanoi itsekin, että varmaan norovirusta. Uskoin sen, koska en tiennyt mistään haimatulehduksista. Jälkeen päin, kun Matti oli kuollut, niin sitten ihmiset kertoivat minulle, että hänellä oli ollut ensimmäinen haimatulehdus vuonna 1992. Jos olisin tiennyt sen, olisin voinut aavistaa.

– Epäilen, että hän ei itse uskonut kuolevansa. Hän on selvinnyt niin paljosta, Pia kertoo.

Ensimmäinen vuosi Matin kuoleman jälkeen oli Pialle hyvin vaikea, mutta hiljalleen suru on muuttanut muotoaan.

– Ensimmäisenä vuotena tuntui, etten selviä tästä mitenkään. Aika ajoin tulee mieleen, mitä Matin kanssa tehtiin. Välillä tulee haikeita hetkiä.  

Sami Kieksi kertoo yllä olevalla videolta, mitä ennen julkaisematonta materiaalia dokumenttisarjassa nähdään. 

 

Lue myös:

    Uusimmat