Perusta löytyi jättikokoisen delfiinin kallon fossiili

Tutkijat ovat löytäneet Perusta Etelä-Amerikasta valtavan muinaisen delfiinin kallon.

Kyseinen delfiini kuului lajiin, jonka uskotaan hakeutuneen Amazon-jokeen Peruun 16 miljoonaa vuotta sitten.

Asiasta kertoo muun muassa brittilehti The Guardian.

Kyseinen sukupuuttoon kuollut Pebanista yacuruna oli tutkijoiden mukaan jopa 3,5 metriä pitkä. Se tekee siitä suurimman koskaan löydetyn jokidelfiinin.

"Tämä on delfiini!"

Yhdysvaltalaisessa Science Advances -tiedelehdessä tänään torstaina julkaistun tutkimuksen pääkirjoittaja Aldo Benites-Palomino löysi jättidelfiinin fossiilin Perusta alun perin vuonna 2018.

Hän kertoo huomanneensa fossiilin leuan palasen kävellessään kollegansa kanssa ulkona.

– Heti kun tunnistin sen ja näin hammaskuopat, huusin: Tämä on delfiini! Emme voineet uskoa sitä.

– Sitten tajusimme, että se ei ollut sukua vaaleanpunaiselle jokidelfiinille eli amazonindelfiineille, vaan olimme löytäneet jätin, jonka lähin elävä sukulainen on 10 000 kilometrin päässä Kaakkois-Aasiassa.

Benites-Palominon mukaan nyt löydetty vesinisäkäs kuuluu delfiinisukuun, jota tavattiin yleisesti valtamerissä 16–24 miljoonaa vuotta sitten.

Hän kertoo nyt elossa olevien jokidelfiinien olevan aikoinaan hyvinkin monimuotoisten meridelfiinien perillisiä. Niiden uskottiin lähteneen valtameristä etsimään uusia ravinnonlähteitä makean veden joista.

Kiehtova löytö

Sveitsiläisen Zürichin yliopiston paleontologian laitoksen johtaja Marcelo R. Sánchez-Villagra kuvaa löytöä kiehtovaksi.

– Olemme löytäneet kahden vuosikymmenen aikana Etelä-Amerikasta useita eläinten jättiläismuotoja, mutta tämä on ensimmäinen delfiini laatujaan, hän sanoi.

Aldo Benites-Palominon mukaan fossiili oli merkittävä paitsi kokonsa vuoksi myös siksi, että sillä ei ole mitään yhteyksiä niihin jokidelfiineihin, jotka uivat nykyään samoissa vesissä.

Benites-Palomino arvioi uuden lajin löytymisen muistuttavan myös riskeistä, jotka uhkaavat maailman yhä jäljellä olevia jokidelfiinejä.

Hänen mukaansa ne voivat kuolla sukupuuttoon jo seuraavien 20–40 vuoden aikana. Delfiinien kohtaloksi ovat koitumassa muun muassa kaupungistuminen, ilmansaasteet ja kaivostoiminta.

Lue myös:

    Uusimmat