Perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi haluaa siirtää pääkaupungin Helsingistä Jyväskylään – hakee 10 000 euron määrärahaa hankkeen selvittämiseksi

Entinen ministeri Toimi Kankaanniemi (ps.) teki hieman erikoisenpuoleisen talousarvioaloitteen.

Jyväskylään suunnitellaan myös Matti Nykäsen muistomerkkiä, jonka vaihtoehtoihin MTV Uutiset Live tutustui.

7:34

Kankaanniemi ehdottaa esiselvitystä, jossa selvitettäisiin pääkaupungin statuksen siirtoa Helsingistä Jyväskylään. Kankaanniemi esittää selvitykseen varattavan 10 000 euroa ensi vuoden budjetista.

Toimi Kankaanniemen mielestä pääkaupungin sijainti Itämeren rannalla on kasvava riski.

– Itämeren sotilaallinen vakaus on heikentynyt viime vuosina. Valtakunnan pääkaupungin turvallisuus ja sen myötä valtion itsenäisyys ja koskemattomuus ovat uhattuina, Kankaanniemi kirjoittaa.

Peruste keskipisteestä heikko

Keski-Suomen vaalipiirin kansanedustaja Kankaanniemi on sitä mieltä, että Jyväskylän sijainti keskellä maata on ihanteellinen pääkaupungille.

– Jyväskylään on rautatie Helsingistä, Turusta ja Porista Tampereen kautta, Vaasasta ja Seinäjoelta, pohjoisen suunnasta Äänekosken kautta sekä Joensuusta ja Kuopiosta Suonenjoen kautta. Jyväskylässä on korkeatasoinen lentoasema. 

Jyväskylä ei tarkkaan ottaen sijaitse Suomen maantieteellisessä keskipisteessä. Suomen maantieteellinen keskipiste on Piippolassa, jonne on matkaa Jyväskylästä noin 250 kilometriä.

Esimerkiksi Oulusta on matkaa Piippolaan vain noin 100 kilometriä.

Lisäksi Kankaanniemi ehdottaa, että hallitus voisi hajasijoittaa pääkaupunkiseudun keskeisiä hallintorakennuksia Jyväskylän ympäristöön Palokkaan, Puuppolaan ja Tikkakoskelle.

– Helsinkiin jäisi suuri osa talouselämän, kulttuurin ja alueellisen hallinnonkin toimintoja, joten pääkaupungin siirto ei näivettäisi sitä, vaan antaisi piristysruiskeen, Kankaanniemi sanoo.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja