Oululainen miljonääri kehitti mökillä välähtäneen idean pohjalta älykkään muoviroskalaatikon: "Tulossa iso bisnes"

Oululaisen miljonääri Veikko Lesosen yritysryppääseen kuuluva Head Recycle Systems Oy on ottanut käyttöön kehittämänsä pilottilaitteiston, joka erottelee asukkaan puolesta muovijakeet.

Sitä esiteltiin vastavalmistuneen 150 huoneiston kerrostalon jätepisteessä Oulussa.

Lesonen uskoo, että suorakaiteen muotoinen, kaksi metriä pitkä ja 1,65 metriä leveä älykäs roskis lisää muovin kierrätystä, kun se on nyt helppoa.

– Laite tunnistaa asukkaan heittämän muovijätteen ja lajittelee muovin kahteen jakeeseen: jatkojalostukseen soveltuvat muovit ja energiajätteeksi menevän muoviraaka-aineen. Laiteessa oleva ruuvi tiivistää muovin paaliksi, jotta se on helppo kuljettaa eteenpäin, kertoo Head Recycle Systemsin toimitusjohtaja Johnny Pehkonen.

– Laitoin kokeeksi laitteeseen myös pari maitopurkkia. Laite hylkäsi ne sinne kuulumattomina omaksi jakeeksi. Siitä voisi antaa asukkaalle palautteen, sillä kerrostalon asukkaat saavat laitteen luukun auki huoneistokohtaisella kodilla. He myös käynnistävän tiivistävän ruuvin napin painalluksella, Pehkonen kertoo.

Muoviroskiksen sisällä on prosessori, joka tunnistaa eri muovilaadut NIR-teknologiaa hyväksi käyttäen. NIR-teknologiassa lähi-infrapunan avulla erotetaan muovijakeet.

”Ensimmäinen maailmassa”

Rakennusteho aikoo hankkia 45 000 euron hintaiseen älykkään muoviroskiksen myös muihin uudiskohteisiin.

– Ihmisiä kiinnostaa kierrättäminen, Rakennustehon toimitusjohtaja Jaakko Moilanen kertoo uudisrakennustyömaalla.

– Tietääksemme laitteisto on ensimmäinen maailmassa, joka automatisoi muovin käsittelyn näin pitkälle kotitalouksissa, Pehkonen sanoo.

Yhtiö aikoo markkinoida sitä Keski-Eurooppaan, jossa muun muassa käytetyt, tilaa vievät muovipullot ovat suuri ongelma.

Mökillä välähti

Idea älykkäästä ja pakkaavasta muoviroskiksesta syntyi Veikko Lesosen päässä, kun hän oli joitakin vuosi sitten Inarin mökillään.

–Kun vein roskapussia roskasäiliöön, mietin, miksi roska-astiassa ei voisi olla rouhija tai pakkaaja, sillä etenkin muovipullot vievät valtavasti tilaa”, Lesonen kertoo.

Pilottilaitteeseen ei tullut rouhijaa, mutta ruuvi, joka tiivistää muovin siten, että 25 kuution muovierä mahtuu viiteen kuutioon.

– Maailmassa on 8,3 biljoonaa tonnia muovijätettä, josta 79 prosenttia päätyy maahan ja mereen. Osa tästä jätteestä on muovipulloja, Lesonen muistuttaa.

Muovin kierrätyksestä on Lesosen mukaan tulossa vielä iso bisnes, vaikka muovin kierrätys on Suomessa alkutekijöissä.

Lesosen useista yrityksistä koostuvan yritysryppään sateenvarjona toimii Head Invest Oy, joka kirjasi vuoden 2018 liikevaihdoksi noin 60 miljoonaa euroa. Ryppään palveluksessa on hieman yli 200 työntekijää.

Head Recycle Systems panostaa muovijätteen käsittelyyn soveltamalla korkean teknologian sovelluksia, kuten tekoälyä.

– Kotitalouksien lisäksi robotiikkajärjestelmiä tullaan kehittämään yrityksille ja teollisuudelle kiertotalouden toteutumiseksi, tuotekehityksestä vastaava Jari Viitala kertoo.

Laitteiston kehitystä on tehty yhteistyössä VTT:n, Spectral Enginen ja Oulun Ammattikorkeakoulun kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat