Perunasta puuroa

Hei!

Äitini teki kotona silloin tällöin "pottuvelliä", perunasta ja maidosta tehtyä "keittoa". Ohjetta tähän ilmeisesti savolaiseen ruokaan en ole löytänyt ja äidin eläessä en sitä älynnyt kysyä. Voitko auttaa löytämään lapsuuteni makumuiston?

Terveisin Lulu

Hei Lulu,

Perunasta tehdyt puurot ovat olleet monilla seuduin Suomessa hyvin perinteistä ruokaa, eikä tällöin tarvitse ajassa mennä edes kovin paljon taaksepäin. Ainakin maaseudulla perunapohjaisia puuroja syödään edelleen.

Omaan lapsuuteeni liittyy "Pastanttipuuro", joka on ainakin Hämeessä / Varsinais-Suomessa tunnettu tällä nimellä. Siinä hyvin löysään perunamuusiin, jossa ei juuri ole rasvaa, lisätään perinteisimmillään ohrajauhoja, tai puoliksi ohra- ja puoliksi ruisjauhoja.

Oma äitini teki ja tekee edelleenkin samaista puuroa hiivaleipäjauhoilla, jolloin maku ei ole niin voimakas. Lienee siis hieman makuasia, millä jauhoilla pastanttipuuron saostaa. Suhde on n. 1 dl jauhoja / 1 litra löysää muusia. Perunamuusipohjana on kotoani käytetty ihan perinteistä tähteeksi jäänyttä muusia, jota on löystetty vedellä tai maidolla. Tätä keitellään noin tunnin verran, jotta puuroon tulee hyvä maku. Maustetaan suolalla.Pastanttipuuro syödään perinteisimmin voisilmän ja maidon kanssa.

Tässä vielä ohje:

Pastanttipuuro

  • 1 l hyvin löysää perunamuusia
  • 1 dl ohra-, ruis- tai hiivaleipäjauhoja
  • 1 tl suolaa

Vispaa jauhot hyvin löysään perunamuusiin (löystytä muusia vedellä tai maidolla) hyvin vatkaten, jotta jauhot eivät paakkuunnu. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kypsyä miedolla lämmöllä tunnin verran silloin tällöin sekoittaen, jota puuro ei pala pohjaan.

Ystävällisin terveisin, Arja Savela

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja