Perseverance-mönkijä keräsi ensimmäiset ääninäytteet Marsin pinnalta: Tällainen tuulen ujellus saatiin talteen

Marsin valloitus etenee – miten kaukana ihmisten lähettäminen planeetalle on? 6:57
Koska ihminen astuu jalallaan Marsiin? Katso Uutisaamun keskustelu vieraan planeetan valloittamisesta!

Nasan Perseverance-mönkijä on saanut kerättyä Marsista jo ensimmäiset ääninäytteet.

Perseverance-mönkijän käyttöönotto etenee päivittäin. Tähän mennessä mönkijä on vaihtanut ohjelmistonsa varsinaiseen käytönaikaiseen ohjelmistoon, tarkastanut tiedeinstrumenttinsa toiminnan, ajanut ensimmäiset metrinsä ja tallentanut mikrofoneillaan ensimmäiset äänet Marsin pinnalla sekä nostanut kameramastonsa pystyyn.

Lisäksi mönkijän yksi tärkeimmistä laitteista, kaksi metriä pitkä ja viidestä nivelestä koostuva robottikäsi, on suoristettu ensimmäistä kertaa. Robottikäsi vastaa kivien poraamisesta ja geologisten näytteiden ottamisesta.

Ensimmäiset 6,5 metriä mönkijä taivalsi maaliskuun 4. päivänä. Maaliskuun 9. päivään mennessä ajomatkaa oli kertynyt noin 70 metriä. Käyttöönottovaiheen jälkeen Perseverancen yhdellä komennolla kulkemat matkat nousevat yli 200 metriin.

Viimeisin käyttöönottosuoritus oli mönkijän pohjaa suojanneen kilven pudottaminen. Sen tehtävä oli suojata mönkijän näytevarastoja ja Ingenuity-kopteria laskeutumisen aikana.

Perseverance on tallentanut myös ensimmäiset äänet Marsin pinnalta. Alla olevissa upotuksissa kuuluu Marsin tuuli ja mönkijän laserin nakutus.

Lue myös:

    Uusimmat