Mainos

Perheasunnon perusparannus: kylpyhuoneen lattialämmitys ja valu

Kun kylpyhuoneen seinät oli levytetty sementtipohjaisella, lasikuituvahvisteisella levyllä ryhdyttiin valamaan lattiaa.

Seinien alaosaan niitattiin kiinnityskaista, jonka tarkoitus on erottaa lattialaatta seinästä. Lattialle levitettiin 4 mm langasta tehty valuverkko, jonka silmäkoko on 150 x 150 mm. Tavallisesta poiketen sitä ei nostettu irti vanhan lattian pinnasta erillisillä korotusnappuloilla, vaan tässä tapauksessa katsottiin kätevämmäksi nostella se käsin samalla kun levitettiin ja tasoitettiin uutta massaa.

Märkätiloissa on aina paras käyttää lattialämmitystä. Se on mukava ja kuivaa paikat sopivasti, jolloin rakenteet pysyvät terveempinä.

Vältä amatöörin virheet

Ratkaisu toteutettiin myös täällä ja valuverkkoon kiinnitettiin lattialämmityskaapeli. Vaikka työ näyttää helpolta, se on viisainta jättää ammattimiehen tehtäväksi: takuu pysyy voimassa ja vältetään amatöörimäiset virheet. Niitä ovat tyypillisesti kaapelin vetäminen liian lähelle lattiakaivon tai WC-istuimen vesilukkoa, jotka kuivuvat lämmön vaikutuksesta ja päästävät viemärin hajun virtaamaan vapaasti kylpyhuoneeseen.

Joku saattaa myös joskus myöhemmin vaihtaa WC-istuimen ja käyttää sen kiinnittämisen lattiaan porattavia tulppia – mitä ei tietenkään saisi tehdä märkätiloissa – ja katkaista liian lähelle asennetun lattialämmityskaapelin.

Valumassana käytettiin Kiilto 60 – pikalattiamassaa, jonka kerrosvahvuus voi olla yhdestä sentistä peräti 200 mm saakka. Aineet on sekoitettava todella tarkasti, sillä vettä käytetään poikkeuksellisen vähän.

Tuloksena on maakostea massa, jonka työstöaika on +20 asteen lämpötilassa 30 – 45 minuuttia. Laatan päällä voi kävellä on kolmen tunnin kuluttua levityksestä ja sen voi pinnoittaa vuorokauden kuluttua.

Kaadot muotoiltiin tavalliseen tapaan 1:50 kaivon suuntaan viettäviksi.

Jyrkempi lattia saattaisi olla kylpyhuoneessa jopa vaarallinen, kun saippua liukastaa sen.

Työmenetelmät ovat samanlaisia kuin perinteisessäkin valutyössä. Ensin tehdään lattian reunoille korkomerkkien mukaiset penkit – sen jälkeen isolle lattialle tehtäisiin tarvittaessa keskelle korkovallit, täällä niitä ei tarvittu - ja sitten aletaan levittää massaa peränurkasta ovelle päin.

Myös työvälineet ovat tavanomaisia – pienille lattioille sopii jälkipuhdistuskauha, isommille tasakärkinen lapio. Lisäksi tarvitaan hierrin ja muutamia erimittaisia linjareita.

Lisätietoja:

Kiilto 60 pikalattiamassa

www.kiilto.com

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.