Mainos

Pekka Puska uudesta alkoholilaista: Ei vaikuta alkoholia väärin käyttäviin – "Kyllä meillä viinaa saa, jos sitä haluaa"

Kansanedustaja ja ”koko kansan terveysvalistaja” Pekka Puska (kesk.) harmittelee uutta alkoholilakia. MTV3:n Peter Nyman -ohjelmassa vierailleen Puskan mukaan A-oluet on tuotu ruokakauppoihin kansanterveyden kustannuksella.

Uusi alkoholilaki astui osittain voimaan vuodenvaihteessa, ja samalla korkeintaan 5,5-prosenttiset A-oluet vapautuivat myyntiin ruokakaupoissa. Juttu jatkuu videon jälkeen.

2:02

Vuosia alkoholin haitoista kovaan ääneen puhunut Puska pitää muutosta harmillisena.

– Päätös tietysti murehdutti, koska se oli (tehty) vahvojen ihmisten ja rahan ehdoilla sekä kansanterveyden, perheiden ja lasten kustannuksella, hän kommentoi Nyman-ohjelmassa. 

"Tämä laki ei vaikuta alkoholia väärin käyttäviin"

THL on arvioinut, että lakiuudistus kasvattaa alkoholin kokonaiskulutusta noin 6 prosenttia. Haittojen uskotaan lisääntyvän samassa suhteessa. Esimerkiksi alkoholiin liittyviä kuolemantapauksia uskotaan olevan jatkossa 150 enemmän vuosittain.

Alkoholin kokonaiskulutuksen kasvaessa myös suur- ja riskikuluttajia tulee lisää.

– Tämä laki ei vaikuta heihin, jotka jo käyttävät alkoholia väärin, eli ovat alkoholisoituneita. He kyllä hommaavat omat alkoholinsa. Kysymys on siitä yksinkertaisesta seikasta, että mitä enemmän juodaan viinaa, sitä enemmän ongelmia tulee, Puska kommentoi Nyman-ohjelmassa.

Keskustelu muistuttaa tupakkavääntöä

Alkoholilakiuudistus on herättänyt runsaasti keskustelua. Vapaampaa alkoholipolitiikkaa on vastustettu ja toisaalta puolustettu kiihkeästi.

Ajoittain keskustelu on saanut jopa ideologisia sävyjä, kun nelosoluiden tuomista ruokakauppoihin on perusteltu jopa yksilönvapaudella.

Puskan mukaan alkoholikeskustelussa tulisi kuitenkin keskittyä ”koviin faktoihin”, eli koko väestöä koskettaviin terveysvaikutuksiin.

– Tupakasta käytiin aikoinaan samanlaista kiihkeää keskustelua. Nyt siitä ei paljoa puhuta, ja se on aivan luonnollinen asia.

– Kyllähän meillä sitä viinaa saa, jos sitä haluaa. Ilmankin tätä päätöstä.

5:00

2:00

Koko haastattelu MTV3:n Peter Nyman -ohjelmassa tänään tiistaina kello 22.40. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja