Pekka Poudalta hurja ennustus Eurooppaan: "Harvoin näkee mitään näin ikävää – vetää hiljaiseksi"

Pekalta hurjat sääkartat ensi viikolle – "Hiljaiseksi vetää" 4:41
Katso meteorologi Pekka Poudan sääennuste Eurooppaan: "Hiljaiseksi vetää".

Ensi viikon isoin sääuutinen tulee olemaan Länsi-Euroopan uhkaava tilanne, sanoo meteorologi Pekka Pouta MTV Uutiset Livessä. Poudan mukaan luvassa voi pahimmillaan olla sekä maastopaloja, tulvia että mutavyöryjä.

Alkuviikosta Pohjois-Espanjaan, Ranskaan ja Italiaan on todennäköisesti luvassa vuodenaikaan nähden keskimääräistä kovempia lämpötiloja.

– Neljänkympin lämpötilat lähtevät tulemaan Etelä-Ranskaan ja Espanjaan viikon mittaan. Lämpötilat vain kuumenevat alkuviikosta, Pouta ennustaa.

Kyseisille alueille on ukkosennusteen mukaan luvassa myös salamointia, Pouta kertoo. 

Vettä ei noiden ukkosten aikana ole näillä näkymin juuri satamassa, joten Etelä-Eurooppaa pitkin kesää kaltoin kohdelleita maastopaloja saattaa syttyä läntisellä Välimerellä, Etelä-Ranskassa ja Espanjassa.

"Loppuviikko on ihan hirveä"

Kokonaisuudessaan ensi viikko on helteisillä salama-alueilla kuitenkin keskimääräistä selvästi sateisempi, Pouta ennakoi. Vettä riittää Pohjois-Espanjasta Balkanille.

– Se johtuu siitä, että se loppuviikko on ihan hirveä. Torstaina yhä noin neljäkymmentä astetta ja yhä enemmän salamointia. Perjantaina tulee ukkossade ja se ei tahdo loppua millään, Pouta sanoo.

– Ukkossateen aikana tulee helposti sata milliä vettä. Ne tulevat aiheuttamaan tulvia. Ensin rutikuiva tilanne, mahdollisesti vähän paloherkkä, sitten ukkostyyppinen sade, joka ei tahdo loppua. Läntinen Eurooppa on ihan varma uutistilanne ensi viikolla.

Näin siis siinä tapauksessa, että nyt kartoilla näkyvä sääennuste toteutuu.

Pouta listaa ikäviksi uutisiksi sekä kovat helteet, potentiaaliset maastopalot että mahdolliset tulvat. Jos maasto on "päässyt pahaksi", voi tulla jopa mutaisia maanvyöryjä.

– Harvoin näkee mitään näin ikävää, Pouta summaa.

– Vetää niin sanotusti hiljaiseksi.

Voit katsoa Pekka Poudan koko sääennusteen jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat