Nyt eletään ehkä maapallon mittaushistorian kuuminta vuotta – "Oletamme, että vuosi 2024 on vielä kuumempi"

Vuosi 2023 on lähes 50 prosentin todennäköisyydellä maapallon mittaushistorian lämpimin, sanovat yhdysvaltalaisviranomaiset. Lausunnon mukaan ensi vuosi on mahdollisesti jopa vielä kuumempi.

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan ennätyslämpötiloihin vaikuttaa erityisesti Tyynenmeren merivirtoja muuttava ja säähän vaikuttava El Nino -ilmiö.

– El Ninon suurin vaikutus tulee näkymään vuonna 2024, sanoi NASAn avaruuteen keskittyvän Goddard-instituutin johtaja Gavin Schmidt.

– Oletamme, että pelkästään vuosi 2023 ei ole poikkeuksellisen lämmin ja mahdollisesti ennätyslämmin, vaan että vuosi 2024 on vielä kuumempi, sanoi Schmidt.

NASAn mukaan ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisiin ja ekosysteemeihin ympäri maapalloa. Ilmaston kuumenemisesta seuraa muutoksia, kuten merenpinnan tason nousua, arktisen jäätikön sulamista, metsä- ja maastopaloja sekä rankkasateita.

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan asiaan tulisi reagoida ja ilmastonmuutoksen hidastamisen eteen tulisi työskennellä nyt, ennen kuin on liian myöhäistä.

EU:n ilmastonmuutosta seuraava Copernicus-palvelu kertoi viime viikolla, että heinäkuu oli maapallon lämpötilojen mittaushistorian lämpimin koskaan mitattu kuukausi.

Heinäkuussa lämpötila oli globaalisti noin 1,12 celsiusastetta tavallista lämpimämpi. Lukema oli 174-vuotisen mittaushistorian lämpimin.

Tulevatko helteet olemaan jokavuotinen ja aina vain kuumempi ilmiö? 2:21
Tulevatko helteet olemaan jokavuotinen ja aina vain kuumempi ilmiö?

 

Lue myös:

    Uusimmat