Paul McCartney ylistää edesmennyttä Beatles-tuottajaa: Kuin toinen isä minulle

The Beatles olisi ollut kovin toisenlainen yhtye ilman tuottajaansa George Martinia, joka kuoli tiistaina kotonaan 90-vuotiaana.

Näin määritteli BBC:n musiikkitoimittaja Mark Savage tarunhohtoisen brittituottajan merkityksen.  

Martin tuotti suurimman osan Beatlesin levyistä. Hän luotsasi 1960-luvun alun moppitukkapopparit maailmanmaineeseen matkalla harmonisesta popista ja alkuvoimaisesta rockista musiikillisiin kokeiluihin, ja yhteistyöstä sukeutui tukuittain populaarimusiikin klassikkoja.   

Martin esimerkiksi ehdotti jousisoitinten lisäämistä Yesterday-kappaleeseen. Martinin sovitukset värittivät ja muovasivat Beatlesin jäsenten sävellyksiä Eleanor Rigbyn jousioktetista Strawberry Fields Foreverin kerrokselliseen psykedeliaan ja A Day In The Lifen orkestraaliosuuteen.   

Beatlesin Paul McCartney luonnehti Martinia keskiviikkona todelliseksi herrasmieheksi ja sanoi tämän olleen hänelle kuin toinen isä.  

– Jos joku on ansainnut "viidennen beatlen" arvonimen, se on George, hän kirjoitti verkkosivuillaan.  
  
"Ei jälkeäkään hienostelusta"  
  
Vaikka Martin tunnettiin tiukkana ammattilaisena, McCartneyn mukaan hänellä oli myös huumorintajua.  

– Hänessä ei ollut jälkeäkään hienostelusta edes sen jälkeen, kun kuningatar teki hänestä ritarin.  

Puusepän perheeseen vuonna 1926 syntynyt Martin hankki itselleen klassisen musiikin koulutuksen ja haaveili aluksi tulevansa Sergei Rahmaninovin kaltaiseksi säveltäjäksi ja soittajaksi. Sotavuosien jälkeen hän soitti oboeta Lontoon baareissa ja klubeissa.  

Hän meni levy-yhtiö EMIin töihin ja nousi sen Parlophone-levymerkin johtoon 1950-luvulla. Moni tuottaja oli torjunut aloittelevan Beatlesin, kunnes Martin kuuli yhtyeen demonauhan 1962 ja otti yhtyeen hoteisiinsa.  

– Pidin heistä ihmisinä ja olin vakuuttunut, että meillä oli hittiyhtyeen ainekset, Martin muisteli Melody Makerin haastattelussa.  

Tästä huolimatta hän ei aluksi pitänyt heitä kummoisinakaan musiikin tekijöinä. Single Love Me Do nousi listoilla neloseksi lokakuussa 1962. Martinin mukaan "se oli melko kehno, mutta parasta mitä saatoimme saada aikaan".  

Suunta oli nousujohteinen: Please Please Me nousi listakakkoseksi ja From Me To You kohosi keväällä 1963 jo listaykköseksi.  

The Beatlesin levyjä on tähän mennessä myyty 1,6 miljardia kappaletta. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja