Mainos

Passisi on viininpunainen, koska Ranska ja sosialismi

EU-maiden passit ovat viininpunaisia, Amerikan mantereilla usein sinisiä – mutta miksi? Värivalinnoilla voidaan tehdä politiikkaa, jolla viestitetään mihin alueeseen halutaan kuulua ja mihin ei.

EU-maiden passit tapaavat olla viininpunaisia. Se perustuu vuoden 1981 äänestykseen, jossa yhdeksän ensimmäistä EU-maata päättivät yhteisestä väristä. Britannia vastusti kiivaasti. Sen mielestä väri viittasi selvästi Ranskaan.

Manner-Eurooppa kuitenkin sai tahtonsa läpi, ja nykyään viininpunainen on käytössä kaikissa EU-maissa lukuun ottamatta Kroatiaa joka on halunnut pysyä entisessä sinisessä värissään.

- Punaisen värin on myös tulkittu viittavan useiden Euroopan maiden sosialistiseen historiaan, kertoo Hrant Boghossian Passport Index -tietokantaa ylläpitävästä Arton Groupista Business Insiderille.

Passin kansallista väriä ei vaihdeta aivan sattumalta. Esimerkiksi Turkki vaihtoi vuonna 2010 passinsa värin mustasta viininpunaiseen. Muutoksen on arvioitu viittaavan siihen, että EU-jäseneksi pyrkivä maa pyrkii jo etukäteen samaistumaan unionin muihin maihin.

Pohjana neljä perusväriä

Kannen väri johdetaan yleensä neljästä perusväristä: punaisesta, vihreästä, sinisestä tai mustasta. Melkein kaikki maailman passit edustavat jotakin näistä.

- Passien valmistus on tiukasti säänneltyä toimintaa, ja vain muutama firma maailmassa tekee sitä, Boghossian toteaa.

Passien materiaalit tulevat muutamilta yksittäisiltä toimittajilta vain tietyissä väreissä, koska materiaalin on täytettävä tiukat vaatimukset.

Passin muodon ja ja koon säätelee kansainvälinen säännöstä jonka asettaa kansainvälinen siviili-ilmailuliitto ICAO. Maiden hallitukset voivat kuitenkin päättää loput tyylikysymykset. 

Uuden maailman sininen, profeetan vihreä

Pohjois- ja Etelä-Amerikan, Oseanian ja Karibian maiden passit  ovat lähtökohtaisesti sinisiä. Yhdysvalloilla on ollut käytössä useita eri värejä, mm. punainen ja vihreä. Nykyinen väri on sininen kuten useilla muillakin Amerikan mantereiden valtioilla. Sininen viittaa symbolisesti uuteen maailmaan.

Muslimimaiden, esimerkiksi Marokon, Pakistanin ja Saudi-Arabian passit edustavat tyypillisesti vihreän eri sävyjä. Tämä johtuu vihreän värin uskonnollisesta merkityksestä. Vihreän uskotaan olleen profeetta Muhammedin lempiväri, koska se on luonnon ja elämän väri. Useiden muslimimaiden lipuissa esiintyy myös vihreää samasta syystä. Vihreä on myös varsin yleinen Afrikan maiden passin väri.

Poikkeuksiakin toki on - esimerkiksi Etelä-Korean passi on vihreä.

Monet entiset ja nykyiset kommunistimaat suosivat punaista, merkittävimpinä esimerkkeinä Venäjä ja Kiina.

Miksi tyytyä yhteen?

Jotkut valtiot poikkeavat passikäytännössään kansainvälisestä valtavirrasta. Yksi tällainen maa on Norja, jonka värivalinnat eroavat selvästi muista maista. Maa tarjoaa passin passityypistä riippuen joko valkoisena, turkoosina tai oranssina. Norjan passi on tyyliltään minimalistinen mutta viimeistelty design-tuote: UV-valossa sen sivuilla välähtävät revontulet.

Lähteet:
Business Insider
The Telegraph
roadwarriorvoices.com
passportindex.org

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.