Parvekkeen uusi kesäasu

Kesällä kannattaa ottaa parvekkeesta kaikki ilo irti sisustamalla se kodin viihtyisimmäksi tilaksi. Rentouttavat lekottelutuokiot, ruokailut perheen kesken ja kahvihetket vieraiden kanssa on ihanteellista viettää leppeänä kesäpäivänä ulkosalla myös kerrostaloasunnossa. Nautintoa lisäävät harkitusti yhdistellyt parveketekstiilit, kalusteet ja somisteet, kauniit kattaukset sekä tietysti kukat.

Parvekkeesta saadaan koko kodin valloittavin huone, kun sen sisustus toteutetaan ajatuksella. Parvekkeen koko määrää kesäisen keidaspaikan luonteen. Tekstiilit ja sopivan kokoiset kalusteet antavat pienellekin parvekkeelle kodikkaan ilmeen. Parvekkeelle voidaan myös valita jokin teema, jota sisustuksen kokonaistyyli sitten noudattelee. Se voi olla esimerkiksi merellinen saaristolaishenkisyys, vanhahtava antiikkityyli, puu ja luonnonmateriaalit, runsas ja koristeellinen itämaisuus, reipas retrotyyli, romanttinen kukkaistyyli, askeettinen aasialaistyyli tai yksinkertaisesti vain jokin väri. Väreillä voidaan myös leikitellä: kukat ja tekstiilit voidaan soinnuttaa yhteensopiviksi tai niillä voidaan luoda raikkaita väriyhdistelmiä esimerkiksi vastavärein. Valkoisella ja vaaleilla väreillä saadaan ilmavuutta pienelle parvekkeelle.

Lasitettujen parvekkeiden suosio on lisääntynyt viime vuosina. Auringolta suojaava markiisi tai päivävarjo on silti tarpeen parvekkeilla, jonne aurinko laseistakin huolimatta porottaa pitkin päivää. Varjot ja markiisit ovat myös osa sisustusta, ja ne pitää valita tyylin mukaan. Jos vanha päivävarjo kyllästyttää, eikä uuden päivävarjon investointi tule kysymykseen, vanha varjo voidaan helposti uudistaa vaihtamalla siihen uusi kangas. Ompelutaitoinen parvekkeen sisustaja saa yksilöllisen päivävarjon edullisesti purkamalla vanhan varjon ja käyttämällä siitä saatavia paloja uuden varjo-osan kaavoina. Railakkaasta, 60-70-lukuhenkisestä kankaasta syntyy tämän kesän katseenvangitsijavarjo. Samasta

kankaasta voidaan ommella myös parvekekalusteisiin istuintyynyjen uudet päälliset.

Kukat ovat ehdoton kesäparvekkeen sisustuselementti. Istuttamalla parvekkeelle runsaasti erilaisia kesäkukkia saadaan parvekkeelle puutarhan tuntua. Monet huonekasvitkin heräävät uuteen eloon, kun ne viedään kesäksi ulos tuulettumaan. Ruukkupuutarha tekee parvekkeesta ylellisen virkistystilan, mutta kaikki parvekkeenomistajat eivät kuitenkaan ole viherpeukaloita, ja joitakin minimalistisempi tyyli viehättää muutenkin enemmän. Oksilla, kivillä, kaktuksilla, pajunvitsoilla, lehvillä ja simpukoilla saadaan aikaan tyylikkäitä parvekesomisteita, joita veden puute tai auringon paahde ei kuihduta. Paljon matkustelevien kasvien ystävien kannattaa puolestaan laittaa parvekkeelleen kukkia, jotka tulevat toimeen vähällä hoidolla.

Ruukut ja kukkalaatikot ovat osa parvekkeen kukkamaailman kokonaisilmettä. Pienistä sisustusliikkeistä löytyy toinen toistaan hurmaavampia ja tyylikkäämpiä kukkaruukkuja ja erilaisia hauskoja kukka- ja yrttilaatikostoja. Monesti vähän piiloon suurelta yleisöltä

jäävistä pikkuliikkeistä löytyy myös muita persoonallisia ja viehättäviä tavaroita ja tekstiilejä kesäisille parvekkeille.

Parveke voidaan kalustaa monin eri tavoin. Kalustuksen ratkaisevin tekijä on luonnollisesti parvekkeen koko. Erilaiset puutarhakalusteet sopivat myös kerrostaloparvekkeille. Noja- ja lepotuolit, sohvat, pöydät, keinut ja jalkarahit ovat isojen parvekkeiden ylellisyyttä. Jykevät ja kulmikkaat rottinkinojatuolit ja -sohvat ovatkin tämän kesän parvekehitti. Tarjolla on myös runsaasti siroja ja kevyitä kalusteita, jotka ovat tyylikkäitä pienillä parvekkeilla. Taittuvat kalusteet ovat käteviä niin pienissä kuin isoissaki tiloissa, sillä niillä saadaan hetkessä muutettua parvekkeen ilmettä ja järjestystä tilanteen ja vieraiden määrän mukaan. Erilaiset penkit ja jakkarat sopivat kukkien alusiksi. Parvekkeelle voidaan sijoittaa myös hyllyköitä, joihin sopii kukkien lisäksi muita somisteita. Jos parveke on suojaisa, kuiva ja lämmin, ei kalusteiden tarvitse välttämättä olla varsinaisia ulkokalusteita.

Parvekkeen uudistajan ei kannata jäädä kiinni pelkästään kauppojen ja sisustuslehtien tarjoamiin sisustusratkaisuihin. Esimerkiksi kirpputorilta löytyvät vanhat pöydät ja tuolit voivat olla hauskempia ja persoonallisempia vaihtoehtoja, kuin kauppojen valikoimien ulkokalusteet. Kirpputoreilta voi osua silmään muitakin mukavia tavaroita parvekkeen sisustukseen. Vanhat kannut, kipot ja ruukut ovat hauskoja somisteita parvekkeen lattialla tai hyllyn päällä. Niitä voi käyttää myös kukkien istutusastioina. Esimerkiksi nostalgisiin ja vähän kuluneisiin kahvikuppeihin ja mukeihin voi istuttaa vaikkapa yrttejä. Suojaisella parvekkeella on mahdollista käyttää myös tekstiilejä runsaasti. Jos parvekkeen kaide näyttää ikävältä ja harmaalta betonirakennelmalta, siihen voi vetää eteen kuosiltaan ja väriltään iloisen markiisikankaan. Amppelit, tuulikellot ja mobilet ovat puolestaan parvekkeen vakiotavaraa. Hämärtyviin iltoihin kuuluvat tunnelmalliset lyhdyt ja kesäiset kynttilät.

Lattialle levitetty kirjavaraitainen räsymatto luo kodikkuutta. Samalla se on miellyttävän tuntuinen paljaan jalan alla. Karheat juti- ja sisalmatot ovat myös tyylikkäitä mutta kovemman tuntuisia. Matoissa on kuitenkin se huono puoli, että ne pitää muistaa kääriä kokoon sateen tullen tai ne homehtuvat helposti. Puiset, kosteussuojatut lattiaritilät ovat helpoin ja lisäksi myös ylellinen ratkaisu usein ankean oloiselle parvekkeen lattialle.

Kattaukset ovat tärkeä osa parveke-elämää. Kesäiset pöytäliinat, tabletit ja lautasliinat luovat viihtyisyyttä yhtä lailla parvekkeella kuin sisätiloissakin. Kukka-, raita- ja retroaiheet valloittavat kesän tekstiileissä, ja niistä kannattaa nauttia parvekkeellakin. Myös astioissa iloitellaan nyt raidoilla, palloilla, pilkuilla, aalloilla ja kukilla. Pienimuotoisin, mutta ei suinkaan vähäpätöisin, parvekekattaus on tarjotin virvoitusjuomakannuineen ja pirteine kesälaseineen.

Teksti: Hanna Helimaa
Kuvat: Anttila-tavaratalot, Kodin Ykkönen, Ikea, Arabia, Marimekko

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja