Parisuhde on vähän kuin auto – tv-pappi kertoo, mikä on "pahinta, mitä suhteessa voi tapahtua"

Näin parisuhde viritetään huippukuntoon 8:56
Mikä merkitys kirjainyhdistelmällä "YTT" on parisuhteessa? Katso koko haastattelu videolta.

Parisuhde on vähän kuin auto: se vaatii säännöllistä huoltoa. Parisuhdekorjaamo-kirjan kirjoittaneet psykologi Mikael Saarinen ja kirkkoherra Kari Kanala antoivat Uutisaamussa parisuhdevinkkejä miehisestä näkökulmasta.

Kahden ihmisen rakastuessa koko maailma tuntuu pyörivän toisen ympärillä. Kaikki huomio ja ihailu kiinnittyy uuteen rakkaaseen.

Sitten suhde arkistuu. Huomio kiinnittyy yhä useammin puhelimeen kuin kumppaniin – kahden ihmisen väliin tulee toinen maailma. Elokuvia saatetaan katsoa eri laitteilta, sillä makumieltymykset ovat vuosien aikana erkaantuneet toisistaan. Yhteys alkaa kadota.

Pienet ongelmat kumuloituvat hiljalleen ja kasvavat isommiksi.

– Totutaan siihen, että arki on tällaista kurjaa ja sitten jossain vaiheessa ehkä räjähtää tai sitten tulee kaksi onnetonta ihmistä, psykologi Mikael Saarinen kuvasi Uutisaamun haastattelussa.

Parisuhteen huolto ei lähdekään yksittäisistä kylpyläviikonlopuista vaan arkisista asioista. Aivan kuten auton bensa- tai sähkömittari on tarkistettava päivittäin ja ovet lukittava parkkipaikalla, myös parisuhde vaatii jatkuvaa huolenpitoa. Jos korjaustöihin ryhtyy liian myöhään, voi yhteinen matka tyssätä.

– Jos olet valmis sijoittamaan autoon 25 000 euroa, niin paljonko olet valmis sijoittamaan parisuhteeseen, televisiosta tuttu pappi Kari Kanala vertasi.

Älä anna kumppanin muuttua itsestäänselvyydeksi

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Kanalan mukaan henkilön, jonka kanssa on parisuhteessa, tulisi olla elämän tärkein ihminen – toki lapset ovat asia erikseen. Kumppanin tärkeyttä ja kiinnostavuutta voi osoittaa huomaamalla toisessa hyvän. Samalla voi nähdä hyvän itsessään.

– Silloin toinen ei ole enää itsestäänselvyys. Se on pahinta, mitä suhteessa voi tapahtua, että toisesta tulee itsestäänselvyys.

Kanala itse kokee, että hänen parisuhteessaan yhteys syntyy neljän sanan kautta: hei, kiitos, anteeksi ja kippis. Kiitos ja anteeksi ovat tärkeitä, mutta helposti unohtuvia sanoja. Hei ja kippis sen sijaan muistuttavat jokapäiväisestä läsnäolosta sekä arjen ja juhlan erottamisesta.

Saarisen mukaan yhteyden ylläpito, tuen antaminen ja tärkeys ovat parisuhteen kolme peruspilaria, joista kiinni pitämällä asiat todennäköisesti järjestyvät.

Kuuntele kumppani oikeasti

Joskus parisuhde vaatii uhrauksia, esimerkiksi kännykän unohtamista hetkeksi, jotta voi keskittyä ihmiseen. Ihan kuten autolla ajavan ei tulisi katsoa puhelimeensa, ei sitä voi suositella myöskään kumppanin kanssa yhteistä aikaa viettävälle.

– Aika usein parisuhteiden ongelmana on kommunikaation puute ja se vaatii kääntymistä toiseen, Kanala totesi haastattelussa.

– Meidän on aika ruveta kuuntelemaan.

Lue myös:

    Uusimmat