Mainos

Pariskunnan tililtä nostettiin 500 euroa tökeröllä väärennöslapulla – ”Kaikki oli ihan ekaluokkalaisen kirjoitusta”

Vorot onnistuivat keplottelemaan 500 euroa pariskunnan tililtä itse kirjoittamallaan valtuutuspaperilla. Inhimilliset virheet ovat mahdollisia valtuutusasiakirjojen aitoutta tarkistaessa, kertoo pankki.

Viikko sen jälkeen, kun Lapualla asuvan perheen yritykseen oli murtauduttu, Kirsi* kohtasi tilitietoja tarkistaessaan vielä murtautumista ikävämmän yllätyksen. Tililtä oli kadonnut mystisesti 500 euroa.

Kun oli moneen kertaan tarkistettu, ettei asialla ollut kumpikaan tilin varsinaisista käyttäjistä, hän lähti tarkastamaan asiaa paikalliseen pankkiin.

– Kysyin, mistä on kyse, ja he kysyivät, että eikö valtakirjan kirjoittaja ollutkaan mieheni yrityksessä töissä.

Kävi ilmi, että Kirsin miehen nimellä oli kirjoitettu valtakirja, joka oikeutti 500 euron käteisnostoon. Pankista suostuttiin näyttämään valtakirja, ja sen nähdessään Kirsi häkeltyi.

– Lapussa oli kaikki ihan ekaluokkalaisen kirjoitusta.

Huijari väitti työskentelevänsä perheelle

Perheen yritykseen murtautuneet olivat saaneet saaliikseen myös henkilökohtaisia papereita, joiden joukossa oli tilitietoja.

Murtautuja oli kirjoittanut tietojen pohjalta valtakirjan perheen isän nimissä ja marssinut sen ja perheen pankin palvelukortin kanssa nostamaan 500 euroa palkkaennakkoa väittäen, että hän työskentelee perheelle.

Kirsi kertoo olevansa hieman häkeltynyt siitä, että huijaus on onnistunut niin tökerön näköisellä lapulla.

Pankista kerrotaan, että käsinkirjoitettukin valtakirja on käypä, mutta siitä tulisi ilmetä pankki, jolle valtakirja on osoitettu, tilinumero ja se, mitä valtakirjalla saa tehdä – myös allekirjoituksen tulisi täsmätä pankin hallussa oleviin allekirjoitusnäytteisiin.

Vedätysvaltakirjassa luki ainoastaan tilinumero ja valtuudet 500 euron nostoon.

– Kassan tehtävä on hoitaa, että valtakirja on kunnossa. Aina on tietysti inhimillisen erehdyksen mahdollisuus, mutta jos siitä on pienintäkään epäilystä, pitäisi ottaa yhteyttä henkilöön, joka valtakirjan on kirjoittanut, pankista vastataan.

"Olisivat edes soittaneet"

Varastettu summa on nyt palautettu perheelle ja asiasta on tehty rikosilmoitus.

Kirsi kiittelee pankin toimintaa tilanteessa, mutta toivoo, että uusia työntekijöitä ohjeistettaisiin paremmin vastaavien tilanteiden varalta.

– Olisivat edes soittaneet, hän hämmästelee.

– Hyvä on, että käyn joka päivä käyn tilillä katsomassa, muuten olisi voinut mennä vaikka kuinka kauan, että olisin huomannut. 

Varastetuilla henkilötiedoilla on yritetty myös hakea lainaa pikavippiyrityksestä siinä kuitenkaan onnistumatta. 

*Nimi on muutettu perheen pyynnöstä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.