Parisataa suomalaista on aloittanut HIV:n tarttumisen ehkäisevän lääkehoidon – käänteentekevä lääke on romahduttanut tartuntojen määrän maailmalla

10:38
Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin prep-lääkityksestä.

Arviolta parisen sataa suomalaista on aloittanut käänteentekevän HIV:in tarttumisen ehkäisevän hoidon. 

Suomessa on ollut loppukeväästä asti mahdollista saada lääkehoitoa, joka ehkäisee ennalta HIV:in tarttumisen. Prep-lääkitykseksi kutsutun hoidon on aloittanut arviolta parisen sataa suomalaista.

Arvio perustuu puhelinkeskusteluihin alan erikoislääkärien ja HIV-valistusta tarjoavan Hivpointin asiantuntijoiden kanssa.

Kysyntää paljon

HUS:in Iho- ja sukupuolitautien poliklinikan sukupuolitautilääkärin Eija Hiltunen-Backin mukaan kyselyjä hoidosta on tullut paljon ja tällä hetkellä lääkettä jopa jonotetaan Suomessa.

Reseptin voi saada HIV-hoitoon perehtyneeltä lääkäriltä, eli reseptejä on kirjoitettu sekä julkisessa terveydenhoidossa että yksityisellä sektorilla. Valtaosa hoidon aloittaneista on ollut homomiehiä.

Prep-hoito tarkoittaa yhden pillerin syömistä päivässä. 

Lääkkeeseen täytyy sitoutua

Hiltunen-Back korostaa, että lääkkeeseen en ehdottoman tärkeää sitoutua, mikäli hoito aloitetaan. 

– Tämä lääke toimii vain silloin, kun sitä käyttää. Pitää sitoutua päivittäiseen tai tarvittaessa käytettävyyteen. 

Alun perin lääkitys on ollut kallis, mutta rinnakkaislääkkeiden tultua myyntiin hinta on halventunut. Kuukauden kestävän lääkityksen saa nyt noin 75 eurolla.

Kokemukset positiivisia

Monessa maailman suurkaupungissa lääkitys on romahduttanut uusien HIV-tartuntojen määrän. Muilta seksitaudeilta prep ei suojaa.

Suomi on viimeisiä länsimaita, joka on ottanut lääkkeen käyttöön. Muissa maissa kokemukset ovat olleet positiivisia.

Prep-hoitoon tähtäävät lääkärikäynnit ja laboratorikokeet ovat julkisessa terveydenhuollossa maksuttomia. Lääkkeet käyttäjä maksaa itse.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja