Paras dieetti rasvanpolttoon? Tutkijat vertailivat kahta suosittua vaihtoehtoa – tämä päihitti keton!

Onko jugurtti ja mehu aamupalasi? Siinä tulikin päivän sokeriannos täyteen. 1:34
Ravintoneuvoja tyrmää tämän tavalliselta tuntuvan aamupalan – päivän sokeritarve täynnä hetkessä!

Yhdysvaltalaistutkijat esittävät, että vähän rasvaa sisältävä ruokavalio on ainakin lyhyellä tähtäimellä ketodieettiä tehokkaampi tapa polttaa rasvaa.

Ruokavaliosta keskusteleminen kuumentaa tunteita. Monella on mielipide siitä, millainen ruoka on hyvää, eettistä ja terveellistä.

Viime vuosina erityisesti laihduttajat ja diabeetikot ovat alkaneet puhua ketogeenisen ruokavalion puolesta. Ketodieetillä syödään runsaasti rasvaa, niukasti hiilihydraatteja ja kohtuullisesti proteiinia. Ruokavalion sanotaan vähentävän näläntunnetta sekä pitävän verensokerin tasaisena.

Ketoruokavalio on vastakohta vähärasvaiselle ruokavaliolle, jonka perusidea on välttää runsasenergisiä ja täten oletettavasti lihottavia rasvoja. Vähärasvaisen ruokavalion suosio tuntuu hiipuneen, kun ihmiset ovat innostuneet välttelemään hiilihydraatteja.

Yhdysvaltalaistutkijoiden Nature Medicine -tiedelehdessä ilmestyneet löydökset kuitenkin vihjaavat, että vähärasvainen ruokavalio on ketodieettiä parempi tapa polttaa kehosta ylimääräistä rasvaa.

Vähärasvainen dieetti polttaa ketoa tehokkaammin rasvaa

Neljä viikkoa kestäneessä tutkimusasetelmassa 20 tervettä aikuista söi joko kasviperäistä vähärasvaista ruokaa tai eläinperäistä vähähiilihydraattista ruokaa kahden viikon ajan, minkä jälkeen ruokavaliot vaihdettiin päittäin seuraavaksi kahdeksi viikoksi.

Vähärasvainen ruokavalio sisälsi paljon hiilihydraatteja ja vähähiilihydraattinen ruokavalio paljon rasvoja. Molemmissa ruokavalioissa oli mahdollisimman vähän prosessoituja ruokia ja saman verran vähän tärkkelystä sisältäviä kasviksia sekä proteiineja.

Osallistujat nauttivat päivässä kolme ateriaa sekä välipaloja. He saivat syödä niin paljon kuin halusivat.

Tutkijat huomasivat, että vähärasvaista ruokavaliota noudattaessaan ihmiset söivät päivässä 550–700 kilokaloria vähemmän kuin mitä vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Ruokavalio ei vaikuttanut ruoasta saatuun nautintoon, kylläisyyteen tai nälän tunteeseen.

Molemmat dieetit auttoivat osallistujia laihtumaan, mutta vain vähärasvainen ruokavalio johti merkittävään kehon rasvan vähenemiseen. Ketodieetillä kehosta lähti enemmän rasvatonta massaa, josta suurin osa on vettä. Veden määrä kehossa vähenee hiilihydraattien karttamisen seurauksena.

– Toisaalta eläinperäinen ja vähähiilihydraattinen ruokavalio ei johtanut painonnousuun runsaasta rasvan määrästä huolimatta, tutkimusta johtanut Kevin Hall toteaa tiedotteessa.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun tutkijat ovat saaneet vastaavanlaisia tuloksia. Myös vuonna 2015 amerikkalaistutkijat osoittivat, että vähärasvainen dieetti on tehokkaampi väline rasvanpolttoon kuin vähähiilihydraattinen dieetti.

Painonnousu on monimutkainen ilmiö

Nyt ilmestyneessä tutkimuksessa huomattiin lisäksi, että vähärasvainen kasviperäinen ruokavalio auttoi hillitsemään ruokahalua. Vähähiilihydraattinen ruokavalio sen sijaan piti insuliini- ja verensokeritasot matalampina sekä tasaisempina.

Koska tutkimusaika oli lyhyt, ei löydöksistä voi päätellä dieettien pitkäaikaisia vaikutuksia. On myös huomioitava, että laboratorio-olosuhteissa syödyt ateriat eroavat todennäköisesti siitä, mitä ja miten ihmiset syövät tavallisesti.

Joka tapauksessa tutkimus vihjaa, että pelkästään ravintoaineiden määrät ruokavaliossa eivät johda ylensyöntiin ja painonnousuun. Tutkija Hall on aiemmin huomannut, että esimerkiksi pitkälle prosessoitu ruoka lihottaa enemmän kuin vähän prosessoitu ruoka, vaikka muona olisi ravitsemuksellisesti lähes identtistä.

Terveyskirjasto nimeää painonhallinnan kulmakiviksi säännöllisen aterioinnin, sopivat annoskoot, lautasmallin soveltamisen sekä syömisen joustavan rajoittamisen. Säännöllinen punnitseminen, liikunta ja riittävä uni edistävät painonhallintaa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat