Tutkijat todistivat vihdoin: Tämä dieetti polttaa tehokkaimmin rasvaa – yllätys karppaajille

Kumpi voittaa, vähähiilihydraattinen vai vähärasvainen ruokavalio?

Tuoreessa Yhdysvaltain terveysviraston tutkimuksessa selvitettiin vähähiilihydraattisen karppausruokavalion sekä vähärasvaisen dieetin eroja ja vaikutuksia rasvanpolttoon.

Amerikkalaistutkijat ovat onnistuneet ensimmäistä kertaa osoittamaan tarkasti vähähiilihydraattisen ja vähärasvaisen ruokavalion vaikutukset laihtumiseen ja rasvanpolttoon. Yhdysvaltain terveysviraston julkaisemassa tutkimuksessa selvisi vähärasvaisen dieetin olevan tehokkaampi rasvanpoltossa kuin hiilihydraatteja rajoittavan ruokavalion. Vähärasvainen dieetti on tehokkaampi, vaikka vähähiilihydraattinen ruokavalio vähentääkin kehon insuliinia ja tehostaa rasvanpolttoa.

Hiilihydraatit ja rasvat syynissä

Vuodesta 2003 saakka aineenvaihduntaa tutkinut fyysikko ja lääkäri Kevin D. Hall hyödynsi tutkimuksissa jo olemassa olevaa dataa 12 aiemmasta tutkimuksesta. Hall rakensi ravitsemustutkimuksista matemaattisia malleja pystyäkseen selvittämään erinäisten ravintoaineiden vaikutusta ihmisen aineenvaihduntaan.

Hall huomasi, ettei kukaan ollut oikeastaan aiemmin tutkinut vähähiilihydraattista ja vähärasvaista ruokavaliota tarpeeksi tarkasti. Tutkimuksessa selvitettiin, miten hiilihydraatteja rajoittava ruokavalio vaikuttaa silloin, kun ruokavalioon jätetään rasvat sekä miten vähärasvainen dieetti tehoaa, kun ruokavaliossa suositaan edelleen hiilihydraatteja.

Tutkimukset osoittivat vähähiilihydraattisen dieetin polttavan tehokkaasti rasvaa, mutta vähärasvaisen dieetin vetävän kuitenkin loppujen lopuksi pidemmän korren poltetun rasvan määrässä. Jotta asiaan saatiin varmuus, tutkijat testasivat teorian myös ihmisillä. Tutkimukseen osallistui 19 ylipainoista koehenkilöä ja tulokset puhuivat teorian puolesta.

– Monilla ihmisillä on olemassa vahvat mielipiteet siitä, millaiset tekijät vaikuttavat painonpudotukseen. Uskomuksiin ovat kuitenkin usein tieteellisesti puutteellisia. Halusinkin nyt testata teorian, sillä nämä ruokavaliot ovat vaikuttaneet niin monen ihmisen päätöksiin pudottaa painoa, tutkija Hall kertoo.

Pitkällä aikavälillä erot tasaantuvat

Vaikka vähärasvainen dieetti osoittautukin alussa tehokkaammaksi rasvanpolttajaksi, saattavat dieettien erot hämärtyä pitkän ajan kuluessa. Kun elimistö tottuu vähähiilihydraattiseen tai vähärasvaiseen ruokavalioon, aineenvaihdunta sopeutuu ja rasvanpoltto tasaantuu. Loppujen lopuksi ei siis ole suurta eroa, kumpaa dieettiä noudattaa. Hall suositteekin valitsemaan sen dieetin, joka itsestä tuntuu helpommalta noudattaa.

– Yhden teorian mukaan kaikki nautitut kalorit ovat tasavertaisia rasvanpolttoa ajatellen, kun taas toiset sanovat hiilihydraateista tulevien kaloreiden lihottavan enemmän. Meidän tutkimustuloksemme osoittivat, että kalorit eivät suinkaan ole tasavertaisia, mitä tulee rasvanpolttoon, mutta pitkällä aikavälillä ne muuttuvat tasavertaisemmiksi. 

Haluatko laihtua varmasti? Liity nyt Keventäjiin! Saat lisäjäsenyyttä kaupan päälle.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja