Helsinkiläinen Shiva, 27, onnistui pitämään uudenvuodenlupauksensa – painosta lähti 15 kiloa: "Ihan tällä ruokavaliolla olen laihtunut"

Helsinkiläisnaisen onnistui laihduttaa vuodessa 15 kiloa ketogeenisellä ruokavaliolla.

Jouluaattona 27 vuotta täyttänyt Shiva Ahar teki viime vuonna monille tutun uudenvuodenlupauksen: nainen asetti tavoitteekseen laihtua.

Mutta toisin kuin moni muu, Shiva onnistui pitämään lupauksensa. Vuodessa hän karisti 15 kiloa ketogeenisen dieetin avulla. Uudesta ruokavaliosta on tullut elämäntapa, josta naisen ei ole tarkoitus luistaa alkavanakaan vuonna.

Keton aloittaminen oli vaikeaa

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Shiva yritti laihduttaa. Ennen hän oli pyrkinyt pääsemään liikakiloista eroon noudattamalla vähärasvaista ja runsaasti hiilihydraatteja sisältävää ruokavaliota sekä liikkumalla paljon.

Huolimatta dieetin noudattamisesta ja viisi kertaa viikossa tehdystä pitkästä salitreenistä tuloksia ei näkynyt.

Shiva alkoi pohtia paljon rasvaa ja vähän hiilihydraatteja sisältävän ketoruokavalion kokeilemista, kun hän luki ihmisistä, joiden oli onnistunut pudottaa painoaan dieetillä.

Tutustuminen ketoon alkoi vuoden 2019 lokakuussa, mutta tuolloin suhde ei kestänyt. Vaikka ruoat sinällään maistuivat, aiheutti runsas rasvan määrä tukalan olon.

– Alussa oli aika lailla totuttelemista, koska piti syödä tosi paljon rasvaa, Shiva sanoo.

Parin viikon jälkeen hän luopui dieetistä.

"Ketoflunssan" jälkeen olo muuttui energiseksi

Joulunajan herkuttelun jälkeen Shiva tunsi olonsa turvonneeksi. Ensimmäinen tammikuuta 2020 hän päätti yrittää uudelleen ketodieettiä laihtuakseen.

Aluksi uusi ruokavalio aiheutti niin sanotun ”ketoflunssan”, joka arvellaan johtuvan elimistön sopeutumisesta hyvin vähäiseen hiilihydraattien saantiin. Ketoflunssa aiheuttaa eri ihmisillä eri asteisia oireita, kuten päänsärkyä, aivosumua, väsymystä, ärtymystä, pahoinvointia, uniongelmia ja ummetusta. Yleensä ketoflunssaa kestää muutamasta päivästä viikkoon.

Shivalla oli päänsärkyä, heikotusta ja voimakasta väsymystä. Kolmen päivän jälkeen huono olo väistyi. Tilalle tuli energiaa ja hyvää oloa.

Ketoruoka pitää kylläisenä pitkään

Shiva koostaa ketoruokavalionsa pääosin kalasta, lihasta, kanasta ja vihanneksista. Rasvanlähteinä hän käyttää esimerkiksi oliiviöljyä, kookosöljyä, voita ja kermaa.

Shiva kertoo syövänsä silloin kun on nälkä, yleensä kahdesti päivässä – välillä vain kerran.

– Pystyn pitämään pätkäpaastoja ilman näläntunnetta. Välillä olen huomaamatta saattanut pitää 30 tuntia paastoa juomalla ihan vettä ja mustaa kahvia.

Lähi-idästä kotoisin oleva Shiva on tottunut syömään paljon riisiä ja leipää, mutta niitä hän ei koe kaipaavansa. Sen sijaan raikas appelsiini maistuisi, mutta hedelmät kuuluvat ketodieetissä kiellettyjen listalle.

– Lähinnä mun lipsumiset liittyvät hedelmiin, Shiva paljastaa.

Lähipiirissä syödään myös hiilihydraatteja

Ruoanlaitosta pitävä Shiva on oppinut valmistamaan monenlaisia ketoruokavalioon sopivia aterioita. Lempiruokaa on ketopizza, jonka pohjan hän valmistaa juustoista ja kananmunasta.

Katso videolta Hellapoliisin resepti ketopizzaan! Artikkeli jatkuu videon alla.

Vähähiilihydraattinen pizza! Näin helposti valmistuu Katin ketopizza 1:00

Parisuhteessa elävä Shiva kertoo, ettei hänen miehensä ole nirso ruoastaan. Kumppani syö ketoruokaa, jonka kylkeen on keitetty esimerkiksi riisiä tai perunaa. Jos kotiin tulee vieraita, keittiössä viihtyvä Shiva valmistaa sekä ketoruokaa että tavallista ruokaa.

Ravintoloissakin erikoisruokavalio huomioidaan, Shiva kertoo.

Vaikeinta ketoruokavalion yhdistäminen syömisen sosiaaliseen puoleen on ollut kavereiden kanssa. Tavanomaiseen tapaan hiilihydraatteja syövien ystävien seurassa Shivan on toisinaan alkanut tehdä mieli ”hiilarimättöä”. Välillä halu on johtanut tekoon. Mutta lipsahduksista on aina ollut helppo palata takaisin ketoruokavalioon.

Laihtumisesta itsevarmuutta

Tammikuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2020 Shiva painoi 92 kiloa. Joulukuun puoleen väliin mennessä paino oli laskenut 77 kiloon.

Shiva treenaa edelleen säännöllisesti, mutta uskoo, ettei liikunnalla ole ollut vaikutusta hänen laihtumiseensa.

– Ihan tällä ruokavaliolla olen laihtunut.

Muodonmuutos on lisännyt itsevarmuutta ja -luottamusta. Shiva kokee olevan enemmän oma itsensä.

– Nautin peilikuvastani, hän sanoo.

Shivan tavoitteena on painaa 70 kiloa, mutta hänellä ei ole kiire päästä maaliinsa. Myös muille uutenavuotena elämänmuutosta pohtiville hän suosittelee kärsivällisyyttä. Hyvää kannattaa odottaa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat