Papuja 27.8.2001

toim. Kati Nappa

KOTIMAINEN PAPUSATOKAUSI ON NYT PARHAIMMILLAAN.

Valikoimista löytyvät mm. PENSASPAPU vihreänä ja tumman liilana, keltainen VAHAPAPU ja HÄRKÄPAPU. Pavut sisältävät runsaasti proteiineja (valkuaisaineita), kuituja ja monia vitamiineja ja hivenaineita.

SÄILYTYS:

Pavut säilyvät parhaiten viileässä esim. rasiassa tai paperipussissa. Muovipussi on liian tiivis, koska pavut hengittävät kiivaasti ja haihduttavat kosteutta, joka taas saattaa homehduttaa pavut. Käytä pavut mahdollisimman tuoreina. Ne säilyvät jääkaapissa 3-4 päivää. Pavut sopivat hyvin PAKASTETTAVIKSI joko kokonaisina tai pätkittyinä. Keitä esikäsiteltyjä papuja 3-4 minuuttia, jäähdytä nopeasti kylmässä vedessä ja pakasta sopivan kokoisina annoksina. Papuja voi säilöä etikkasäilykkeeksi ja maitohapattaa muiden kasvisten kanssa. Myös härkäpavut (siemenet) sopivat esikeitettyinä pakastettaviksi.

KÄSITTELY:

Huuhdo pavut ja poista kanta sekä tarvittaessa rihma. Härkä- eli peltopapu on kasvina korkea ja palot voivat olla 10-30 cm pitkiä. Sisällä palossa on 2-7 siementä. Härkäpapu on jauhoisempi kuin pensaspapu. Poista härkäpavun siemenet paloista ja ja keitä papuja noin 10 minuuttia. Jäähdytä ja poista pinnalla oleva kalvo pulauttamalla papu ulos kalvosta. Tee kalvoon tarvittaessa viilto veitsellä.

KYPSENNYS:

Papuja ei saa syödä koskaan raakana (haitalliset glykosidit poistuvat keitettäessä), vaan ne vaativat aina 8-10 minuutin keittämisen, paloitelluille ja kaposimmille pavuille riittää lyhyempikin aika. Keitä pavut miedosti suolalla maustetussa vähässä vedessä, kaada vesi pois ja jäähdytä nopeasti, jos käytät papuja esim salaattin. Väri pysyy kauniimpana. Lisää papuja keittoihin ja pataruokiin, tarjoa kuumana lisäkkeeksi joko sellaisenaan tai esim pekoni- tai kinkkusilpulla höystettynä, lisää paistoksiin, sekoita salaattien joukkoon tai marinoi. Keitetyt härkäpavut sopivat lisäkkeeksi sellaisenaan, tai eri tavoilla maustettuna ja höystettynä. Ne antavat väriä ja makua myös keittoihin, salaatteihin ja pataruokiin. Härkäpavut sopivat hyvin lisäkkeeksi esim kalalle.

Chilimarinoidut pavut

n. 400 g papuja
vettä, suolaa

marinadi:

Makea thaichilikastike, chilillä maustettu salsakastike

1. Keitä esikäsiteltyjä papuja noin 10 minuuttia, jäähdytä, painele kuivaksi ja nosta pavut sopivan kokoiseen kannelliseen astiaan.
2. Kaada päälle sopiva määrä kastiketta (ei tarvi peittää). Sulje ja kääntele tölkkiä.
3. Anna marinoitua kylmässä pari tuntia tai yön yli välillä tölkkiä käännellen.
4. Tarjoa sellaisenaan tai yhdistä vihersalaattiin.
5. Voit tarjota pavut myös heti lämpiminä.

Sinappiset pavut

n. 400 g papuja
vettä, suolaa

marinadi:

3-4 rkl öljyä
1-2 rkl viinietikkaa
2-4 tl Dijon- tai muuta sinappia
mustapippuria myllystä
(pinjansiemeniä, pähkinöitä tai manteleita)

1. Keitä ja jäähdytä pavut. 2. Sekoita marindadin ainekset, kaada pavuille ja anna marinoitua kylmässä välillä käännellen 2 tunnista puoleen vuorokauteen. 3. Tarjoa pavut sellaisenaan esim. makkaran lisäkkeeksi tai sekoita pavut salaatin, tomaattilohkojen, kurkkuviipaleiden, keitettyjen perunapalojen ja oliivien joukkoon. Lisää tarvittaessa kastiketta.

Lue myös:

    Uusimmat