Paperiliiton Vanhalalta synkkä laskelma Veitsiluodon sulkemisen vaikutuksista – "Kyllä minä kerron 670 ainakin kolmella tai neljällä"

3:50
Näin elinkeinoministeri Lintilä ja paperiliitto kommentoi sulkemispäätöstä – katso haastattelut tästä.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala vaatii Storan Ensolta ja hallitukselta toimia Veitsiluodon tehtaan työntekijöiden uudelleenkouluttamiseen ja työllistämiseen.

Stora Enso ilmoitti tänään aikovansa sulkea Kemin Veitsiluodon tehtaan tämän vuoden kolmannella neljänneksellä, koska paperin kysyntä on laskenut.

Koko tehtaan sulkeminen vaikuttaa yhtiön mukaan 670 työntekijään.

– Minusta ennen kaikkea yhtiön tulee panostaa työntekijöiden uudelleenkoulutukseen ja työllistämiseen erityisellä panoksella, Vanhala kommentoi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

"Työllistyminen ei ole ihan helppoa"

Vanhala kuitenkin arvioi, ettei Veitsiluodon työntekijöiden uudelleentyöllistäminen tule olemaan helppoa.

Hänen mukaansa Veitsiluodon tehtaan työntekijöistä 47 prosenttia on yli 50-vuotiaita.

– Työllistyminen ei ole ihan helppoa. Tämä sattui ikävään vaiheeseen, kun ollaan keskellä koronaa ja talous on muutenkin huonossa hapessa.

Vanhala uskoo, että kaikki osapuolet tekevät parhaansa työntekijöiden auttamiseksi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.), elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ja työministeri Tuula Haatainen (sd.) ilmoittivat Twitterissä tuoreeltaan avusta työntekijöille ja Kemin alueelle.

Vaikutukset kerrottava kolmella tai neljällä

Vanhala näkee, että Veitsiluodon tehtaan lopettaminen iskee Kemissä vielä kovemmin kuin pelkästään 670 työntekijän osalta.

– Kyllä minä kerron 670 ainakin kolmella tai neljällä, Vanhala laskee tehtaan sulkemisen vaikutuksia henkilömääränä alueella.

Vanhala kertoo, ettei tehtaan lakkautuspäätös tullut täytenä yllätyksenä, koska tiedossa on ollut, että paperimarkkinat ovat käytännössä "sulaneet alta".

– Kyllä sitä osattiin epäillä, että johonkin tämä isku tulee, mutta ei näihin koskaan voi valmistautua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja