Stora Enso sulkemassa Veitsiluodon ja Kvarnsvedenin tehtaat – yli 1 100 saamassa potkut

3:50
Näin elinkeinoministeri Lintilä ja paperiliitto kommentoi sulkemispäätöstä – katso haastattelut tästä.

Metsäyhtiö Stora Enso aikoo sulkea Kemissä sijaitsevan Veitsiluodon tehtaan sekä Ruotsissa sijaitsevan Kvarnsvedenin tehtaan.

Yhtiö kertoo tiedotteessaan aloittavansa yt-neuvottelut tehtaiden henkilöstön kanssa suunnitelmasta lopettaa sellun ja paperin tuotanto pysyvästi molemmilta tehtailla.

Veitsiluodon tehtaan osalta sulkeminen vaikuttaa yhtiön mukaan suoraan 670 henkilön työhön. Kvarnsvedenin tehtaan osalta sulkeminen vaikuttaa 440 henkilöön.

Tehtaiden sulkemiset toteutettaisiin tämän vuoden kolmannella neljänneksellä. Stora Enso perustelee suunnitelmaa paperin kysynnän laskulla, jota koronapandemia on vain kiihdyttänyt.

Seurauksena Euroopan paperimarkkinoilla on huomattava ylikapasiteetti. Molemmat tehtaat ovat Stora Enson mukaan tappiollisia, eikä niiden kannattavuuden uskota saavuttavan tyydyttävää tasoa tulevaisuudessakaan.

Vuonna 1922 perustettu Veitsiluodon tehdas on yksi Suomen suurimmista paperi- ja kartonkitehtaista. Veitsiluodon saha jatkaisi toimintaansa. Se työllistää noin 50 henkilöä.

Toimitusjohtaja Annica Bresky pahoitteli sulkemisia mutta ei nähnyt muuta vaihtoehtoa.

–  Koko paperiliiketoimintamme kilpailukyvyn parantamiseksi meidän on mukauduttava markkinaolosuhteisiin, mikä valitettavasti tarkoittaa kannattamattomien tehtaiden sulkemista. Kuten viime vuonna kerroimme, olemme päivittäneet strategiaamme ja muokkaamme liiketoimintaamme kiihtyvän kasvun ja arvon saavuttamiseksi. Keskitymme pakkauksiin, rakentamisen ratkaisuihin ja biomateriaalien innovaatioihin, joissa näemme vahvaa kasvupotentiaalia, Bresky sanoi tiedotteessa.

Breskyn mukaan yhtiö on tutkinut useita vaihtoehtoja tehtaiden taloudellisen tilanteen parantamiseksi. Mikään niistä ei kuitenkaan ole osoittautunut toteuttamiskelpoiseksi, hän sanoi.

Tehtaiden sulkemiset vähentäisivät Stora Enson paperintuotantokapasiteettia 35 prosenttia noin 2,6 miljoonaan tonniin vuodessa.

Paperiliiketoiminnan liikevaihto laskisi noin 600 miljoonaa euroa vuodessa ja paperin osuus konsernin liikevaihdosta laskisi hieman yli 10 prosenttiin.

Juttua päivitetty kello 9.23 Stora Enson tiedotteen pohjalta ja täydennetty kello 9.47.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja