Panttivangin ottaminen on poikkeuksellinen rikosnimike – Herlin-perijättären kaappaus on tapaus, joka muistetaan Suomessa varmasti

Panttivangin ottaminen on Suomessa poikkeuksellinen rikosnimike, ja senkin vuoksi tällä viikolla paljastunut 9-vuotiaan kaappaustapaus on herättänyt paljon huomoita.

Helsingin Kulosaaressa tapahtuneesta teosta epäillyllä miehellä on vakava rikoshistoria, johon kuuluu henkirikos.

Yhdeksänvuotias poika kidnapattiin Kulosaaressa – rikostoimittaja kertoo, mistä on kyse 6:27
Katso videolta, mitä 9-vuotiaan sieppauksesta tiedetään. 

Tilastokeskuksen tilastojen perusteella viranomaisten tietoon on tullut vuosina 2010–2020 vuosittain yhdestä neljään epäiltyä panttivangin ottamista ja niistä valtaosa etenee myös syyttäjälle.

Tuomiot ovat kuitenkin harvinaisia. Vuosina 2016–2020 vain yksi henkilö on tuomittu oikeudessa panttivangin ottamisesta.

Tapaus lienee vuonna 2020 tapahtunut rikos, jossa väkivaltaiset velanperijät kaappasivat uhrinsa ja vapauttivat tämän usean päivän väkivallan päätteeksi tämän isän maksettua tekijöille lunnaita.

Isään yhteyttä ottaneet miehet uhkasivat, että poika tapetaan tai jätetään sidottuna metsään, mistä kukaan ei häntä löytäisi.

Tätä rikosnimike tarkoittaa

Rikoslaissa panttivangin ottaminen määritellään siten, rikoksentekijä vie joltakulta vapauden saadakseen jonkun muun tekemään jotain, sietämään jotain tai jättämään jotain tekemättä uhaten, että pattivankia ei vapauteta, tai hänen terveyttään vahingoitetaan.

Rikoksesta tuomitseminen vaatii, että teko katsotaan kokonaisuutena törkeäksi. Panttivangin ottamisesta tuomitaan vähintään vuoden ja enintään kymmenen vuoden vankeuteen.

Jo panttivangin ottamisen valmistelu tai yritys on rangaistavaa. Esimerkiksi tilan valmistaminen rikosta varten tai tarpeellisen tiedon hankkiminen rikoksen tekemiseksi voidaan katsoa teon valmisteluksi.

Herlinin suvun perijättären sieppaus rikoshistoriaa

Eräs lähihistorian tunnetuimmista panttivankitapauksista on Herlinin suvun perijättären kaappaus vuonna 2009. Keski-ikäinen turkulaismies sieppasi 26-vuotiaan perijättären ja piti tätä vankilaan lähes kolme viikkoa.

Mies kuljetti huumaamansa naisen Helsingistä Turkuun asuntoon, jonne oli rakentanut äänieristetyn pienen kopin naista varten. Tämän jälkeen hän lähetti omaisille sähköpostin, jossa kertoi kaappauksesta vaatien miljoonalunnaita.

Mies jäi lopulta kiinni yksinkertaisten virheiden seurauksena.

Lähes täydellinen rikos: Täysin poikkeuksellinen tapaus ei unohdu 2:43
Suomessa tapahtui vuonna 2009 ennennäkemätön ja täysin poikkeuksellinen rikos, joka yllätti kokeneet poliisitkin.

Lue myös:

    Uusimmat