Paltamon kunta muuttaa varhaiskasvatuksen täysin ilmaiseksi – lapsiperheet säästävät jopa tuhansia euroja vuodessa

3:38
Varhaiskasvatus muuttuu kokonaan maksuttomaksi Paltamossa.

Kainuun maakuntiin kuuluvan Paltamon kunnanhallitus päätti maanantaina kokouksessaan, että kunnan varhaiskasvatus muuttuu täysin maksuttomaksi ensi vuoden alusta lähtien.   

Paltamolla on tavoitteena olla lapsiystävällinen kunta, joka tarjoaa laadukasta opintopolkua varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle saakka.

– Mennään niistä puheista tekoihin, toteaa Paltamon kunnanjohtaja Pasi Ahoniemi.

Kunta haluaa tukea aktiivisesti myös hallitusohjelmassa asetettuja tavoitteita ja toimenpiteitä, ennen kaikkea oppimiserojen kaventumisen sekä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumisen osalta, kun kaikilla lapsilla on yhdenvertainen mahdollisuus osallistua varhaiskasvatukseen, kaupunginhallituksessa eilen hyväksytyssä esityksessä sanotaan.

Ahoniemi valmisteli esityksen yhdessä kunnan varhaiskasvatuspäällikkö Sirpa Härkösen kanssa. Tavoitteena on lapsiperheiden tukeminen. 

– Tietysti syntyvyys on ollut laskussa, kuten valtakunnassa muutenkin. Siitä huolimatta ajatellaan, että ne satsaukset toisivat hyvinvointia meidän lapsiperheille. 

Ei lapsiryntäystä odotettavissa

Runsaan 3 300 asukkaan Paltamolla on noin 140 varhaiskasvatuksen piirissä olevaa lasta. Kunnassa on kaksi päiväkotia ja 11 perhepäivähoitopaikkaa. Härkösen mukaan kunta panostaa lapsiystävällisyyteen, ja kirkonkylälle parin vuoden sisällä kohoava uusi monitoimikeskus tulee sisältämään myös koulutus- ja päivähoitopaikkoja.

Härkösen mukaan mitään varsinaista lapsiryntäystä ei päivähoitopaikkoihin odoteta, sillä valtaosa kunnan lapsiperheistä hyödyntää varhaiskasvatuspalveluja jo nyt.

Päätöksellä saattaa kuitenkin olla jonkin verran positiviisia vaikutuksia varhaiskasvatuksessa toimivien työllisyyteen, Härkönen uskaltautuu arvioimaan.

Tuhansien eurojen säästöt perheille

Härkösen mukaan talousvaikutusten sijaan päätös vaikuttaa erityisesti lapsiperheiden hyvinvointiin.

Aikaisemmin kunnassa on ollut käytössä porrastettu malli, eli ensimmäisen lapsen varhaiskasvatus on maksanut perheelle 289 kuussa, ja seuraavien lasten maksut ovat alempia.

Yksilapsinen perhe säästää uudistuksessa kunnan laskujen mukaan 3 179 euroa vuodessa. Viisihenkinen perhe puolestaan säästää 6 688 euroa vuodessa. 

Rahat kuntarahaston tuotoista

Vuonna 2018 Paltamo keräsi varhaiskasvatusmaksuja yhteensä runsaat 88 000 euroa. Se on kaupunginhallitukselle tehdyn esityksen mukaan vähäinen summa lapsimäärään nähden, ja maksujen käsittelyyn menee paljon työaikaa. 

Varhaiskasvatusmaksujen poisto kuitenkin tekee väistämättömän  loven kunnan budjettiin.

Kunnanjohtaja Ahoniemen mukaan rahoitus varmistetaan kuntarahaston tuotoista, eli muista kunnan menoeristä ei tarvitse leikata.

– Meillä on sijoitusrahastosalkkuja, joiden tuottoja tähän joudutaan, tai oikeastaan halutaan käyttää, Ahoniemi sanoo. 

Hänen mukaansa sijoitustuotoista käytetyissä rahoissa on kyse muutamista kymmenistätuhansista euroista.

Ahoniemen ja Härkösen molempien mukaan kuntalaisilta on tullut erittäin positiivista palautetta päätöksestä, vaikka sana ei ole vielä edes kunnolla ehtinyt leviämään kylillä, sillä päätös tehtiin kunnanhallituksen kokouksessa maanantai-iltana. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja