Paljonko painoa voi pudottaa viikossa?

Terveys- ja hyvinvointialan asiantuntijat suosittavat hyväksi painonpudotusvauhdiksi usein maksimissaan kiloa viikossa. Mutta voiko painoa todellisuudessa pudottaa enemmänkin?

Kaikki riippuu tietenkin ihmisen omista lähtökohdista. Yli 150 kiloinen ihminen voi pudotaa painoa viikossa useita kiloja, kun lähes normaalipainon rajoissa oleva laihduttaja voi kitkutella pitkään satojen grammojen kanssa. Liian nopealla painonpudotuksella on kuitenkin aina miinuspuolensa: daatat menettää lihaksiasi, ihosi voi muuttua roikkuvaksi ja kehosi elää ravitsemuksellisesti puutteessa.

Asiantuntijoiden mukaan painonpudotusvauhti riippuu näistä seikoista:

1. Lähtöpiste

Mitä painavampi olet sitä enemmän rasvaa poltat kehostasi dieettisi alussa. Alussa painoa voikin pudota useampia kiloja viikossa, kunnes putoamistahti tasaantuu.

2. Treenaustapa

Kestävyysurheilun avulla poltat kehostasi rasvaa, mutta säilytät lihakset. Columbian yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että voimaharjoittelua kahdeksan viikkoa kolmesti viikossa harjoittaneet pudottivat painostaan lähinnä rasvaa. Aerobista liikuntaa harrastaneet menettivät kehostaan enemmän lihasta.

3. Proteiininsaanti

Proteiinit tarjoavat keholle tärkeitä aminohappoja, jotka rakentavat lihasta. Jos syöt proteiineja liian vähän dieettisi aikana, menetät kehostasi rasvan sijaan lihasta.

4. Unirytmi

Riittävä unensaanti on oleellinen osa painonpudotusta. Jos nukut liian vähän, aineenvaihduntasi hidastuu ja sorrut helpommin napostelemaan herkkuja. Tutkimuksen mukaan 8,5 tuntia yössä nukkuvat ihmiset polttavat tuplasti enemmän rasvaa kehostaan kuin 5,5 tuntia nukkuvat.

5. Aiemmin pudotetut kilot

Mitä pienempi olet, sitä vähemmän kaloreita poltat. Painon pudottaminen vaikuttaa monimutkaisella tavalla myös hormonitasapainoosi sekä aineenvaihdunnallisiin seikkoihin. Mitä nopeammin olet polttanut kehostasi rasvaa ja pudottanut kiloja, sitä hitaammaksi aineenvaihduntasi muuttuu.

Suurin pudottaja -ohjelman kilpailijoita tutkineet asiantuntijat havaitsivat, että yli kolmasosan painostaan pudottanneiden lepoaineenvaihdunta oli hidastunut huomattavasti. Kilpailijoiden kehot polttivat noin 500 kilokaloria vähemmän päivässä.

Lähde: Men's Health

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja