"Paljon halataan ja pussataan isiä" – Timo T.A. Mikkosen perheessä ollaan kiitollisia jokaisesta aamusta

Nina ja Timo T.A. Mikkonen viettävät perheen kanssa isänpäivän ja joulun uudessa kodissaan Orimattilassa.

Viime helmikuussa uuteen kotiin Orimattilassa muuttaneiden Mikkosten kotona isänpäivää vietetään perinteisin menoin. Syksyllä 2011 vakavan aivoinfarktin saanut Timo T.A. Mikkonen, 69, ei ikävä kyllä pääse nauttimaan juhlapäivästä täysillä.

– Isänpäiväperinteistä kivoin osa menee Timolta ohi, sillä hän ei voi syödä mitään suun kautta eli hän ei voi nauttia isänpäiväkakkua eikä -lounasta kuten ennen. Se on surullinen asia, mutta toisaalta hinta, jonka siitä joutuisi maksamaan, jos söisi suun kautta, se olisi niin kallis, ettei siihen ole mitään syytä, Nina Mikkonen kertoo MTV.fille.

– Me laulamme isänpäivälaulun isälle, ja pojat ovat tehneet isälleen kortit. Timo niitä sitten tunnustelee – koska hän on sokea, niin hän ei tietenkään näe niitä, mikä on toki surullista, mutta onneksi tunto sormissa vielä pelaa, niin sen mukaan mennään ja toimitaan.

Nina Mikkonen kertoo olevansa kova halaamaan ja paijaamaan. Tämä on tarttunut myös pariskunnan poikiin, Matiakseen ja Mikaeliin.

– Paljon halataan ja pussataan isiä. Se on tärkeintä, että hän saa tuntea olevansa rakas. Niin kuin hän onkin. Sen aiomme osoittaa hänelle monin eri tavoin, Nina sanoo.

"Takapakkeja on tullut"

Mikä on Timo T.A.:n terveystilanne tällä hetkellä?

– Olemme saaneet kaikki olla enemmän tai vähemmän terveinä, lukuun ottamatta pieniä takapakkeja Timon kunnossa. Kaikki on hänelle hengenvaarallista, mutta ei onneksi mitään sellaista, mistä hän ei olisi selvinnyt. Hänellä on ollut syksyn aikana useita keuhkokuumeita, jotka on onneksi selätetty. Siinä mielessä voimme olla iloisia jokaisesta aamusta, jolloin saamme yhdessä nousta, vuonna 2001 Timon kanssa avioitunut Nina kertoo ääni murtuen.

Timo T.A. voi siis kohtuullisen hyvin.

– Olosuhteisiin nähden Timon vointi on ihan ookoo. Tämä (keuhkokuumeet) kuuluu valitettavasti hänen taudinkuvaansa. Nyt kun hän on siirtynyt PEG-letkuruokintaan, sen sisäänajo on vielä kesken. Se on paljon monimutkaisempi systeemi kuin ajattelisi, Nina kertoo.

– Maallikko voisi ajatella, ettei se ole niin vaikeaa, kun laitetaan vain letkusta suoraan ruokaa vatsalaukkuun. Mutta kun ihmisellä on sisäelimet osittain halvaantuneet, se ei ole ihan ongelmatonta. Siinä joudutaan hakemaan oikeata annostusta ja ruoan laatua, ettei tule komplikaatioita.

Mikkoset ovat kotiutuneet hyvin uuteen asuntoonsa. Perhe asui Myrskylässä helmikuuhun 2002 asti, mutta he joutuivat myymään talon talousvaikeuksien vuoksi.

– Joulua tässä aletaan pikkuhiljaa valmistella. Se on tosi kiva. Nyt olemme jo keränneet joulutavaraa esiin, lähinnä valojen muodossa. Pojat eivät ole niin dekoreerauksen perään, vaan odottavat lähinnä, että tuleeko pehmeitä paketteja ja ruskeita kirjekuoria, Nina naurahtaa.

– Joulukirkkoon menemme myös. Perinteet ovat tärkeitä.

Lue myös:

    Uusimmat