Mainos

Paljastukset ikämiesten seksistä

Yhdysvaltalainen National Institutes of Health (NIH) julkaisi tutkimuksen, jossa selvitettiin 57–85-vuotiaiden miesten mahdollisia seksiongelmia. Tärkeä huomio on se, ettei miesten seksuaalielämä lopu edes 80-vuotiaana. Teräsvaarit nimittäin jaksavat yhä kiinnostua seksistä. On kuitenkin tiettyjä seikkoja, joihin ikä vaikuttaa.

1. Erektio ja orgasmi ovat entistä vaikeampia saavuttaa

Kyseisen tutkimuksen perusteella etenkin 75–85-vuotialla miehillä on vaikeuksia saada orgasmi. Nykyiset erektiolääkkeet mahdollistavat hyvinkin vahvan erektion, mutta siitä huolimatta yli 65-vuotiailla miehillä on 2,4 kertaa suurempi todennäköisyys jäädä ilman orgasmia ja 1,9-kertainen riski olla saavuttamatta erektiota kuin nuoremmilla miehillä. Tästä huolimatta seksi kiinnostaa edelleen ikämiehiä.

2. Harvakseen harrastettu seksi ei tyydytä

Mikäli seksiä ei harrasteta säännöllisesti, katoaa siitä nautittavuus. Ainakin NIH:n julkaiseman tutkimuksen perusteella seksiä vain kerran kuussa harrastavat miehet nauttivat seksistä 2,4 kertaa vähemmän kuin seksuaalisesti aktiivisemmat miehet. Vähäinen seksi lisää myös haluttomuutta. Harvoin seksiä harrastavilla miehillä esiintyy haluttomuutta 4,3 kertaa enemmän kuin muilla miehillä.

3. Suhteen laatu ratkaisee seksin laadun

Parisuhteen laadulla tuntuu olevan hyvin paljon merkitystä siihen, miten paljon mies seksistä nauttii. Kukoistavassa parisuhteessa seksi on miesten mielestä nautinnollista ja tyydyttävää. Tunneköyhässä suhteessa seksikään ei maistu. Miehet eivät sittenkään ole vain tunteettomia seksikoneita.

4. Avioliitossa saa huonoa seksiä

Avioliitossa elävät miehet valittivat muita miehiä enemmän, että heidän seksinsä on huonoa. Eronneiden, naimattomien tai leskien seksielämä sitä vastoi on NIH:n tutkimuksen perusteella suhteellisen hyvää. Heillä on kuitenkin kaksi kertaa enemmän seksiin liittyviä suorituspaineita kuin naimisissa olevilla miehillä.

5. Sukupuolitaudeilla on pitkäaikaisia vaikutuksia

Mikäli mies on joskus elämänsä aikana saanut sukupuolitaudin, on sillä yllättävän pitkäaikaisia vaikutuksia, vaikka tauti olisi aikoinaan hoidettu asianmukaisesti. Sukupuolitaudin sairastaneet miehet ilmoittivat kokeneensa huonoa seksiä 5,4 kertaa suuremmalla todennäköisyydellä kuin taudin välttäneet miehet.

6. Henkinen hyvinvointi on valttia

NIH:n tutkimuksen perusteella henkisellä hyvinvoinnilla on merkitystä miehen seksielämään. Masentuneet miehet ilmoittivat 1,5 kertaa useammin kärsivänsä erektio-ongelmista sekä kyvyttömyydestä saada orgasmia kuin henkisesti hyvinvoivat kanssakumppaninsa. Yläpää vaikuttaa siis myös miehillä alapäähän, vaikka usein peniksellä sanotaankin olevan oma tahto.

7. Koulutus parantaa seksin laatua mutta vie erektion

Koulutuksella pärjää työelämän lisäksi myös sängyssä. Korkean koulutuksen saaneet miehet nimittäin nauttivat seksistä enemmän ja saavat helpommin orgasmeja kuin heikosti koulutetut miehet. Korkeasta koulutuksesta voi myös olla haittaa, sillä erektiohäiriön riski koulutetuilla miehillä on kaksinkertainen kouluttamattomiin miehiin verrattuna. Kenties syynä on se, että korkea yhteiskunnallinen asema lisää stressiä ja sitä kautta heikentää miehen erektiokykyä.

8. Seksi miehen kanssa tuonee ongelmia

Miehet, jotka ovat joskus harrastaneet seksiä saman sukupuolen kanssa kärsivät 5-kertaisella todennäköisyydellä seksuaalisesta haluttomuudesta. Tämä on sikäli merkillistä, että esimerkiksi homoseksuaaleilla on tutkimusten mukaan hyvin usein korkeammat testosteronitasot kuin heteroilla. Homoilla pitäisi siten teorian mukaan olla suurempi seksuaalinen halukkuus kuin heteroilla.

Kari Heusala

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.