Palander avautuu uutuuskirjassa: Isä ei päästänyt Kalle-poikaansa kuolinvuoteelleen

Kalle Palanderilla ja hänen valmentajaisällään oli ristiriitaiset välit. Isän kuolema kalvaa alppitähteä edelleen.

Ex-alppihiihtäjä Kalle Palander kertoo tuoreessa Kalle – Suoraa puhetta -kirjassa (Docendo/Fitra), että hänellä oli isänsä Jouni Palanderin kanssa ristiriitaiset välit aina isän viimeisiin hetkiin saakka.

Alppitähti avautuu kirjassa siitä, että isän kuolema keuhkosyöpään vuonna 2009 oli hänelle vaikea paikka.

Jouni Palander sai diagnoosin alkuvuodesta 2009. Molemmissa keuhkoissa oli leikkaamaton syöpä ja elinaikaa oli jäljellä vain vähän. Kallen valmentajana toiminut isä menehtyi saman vuoden toukokuussa.

Kuultuaan sairaudesta Palander olisi halunnut jättää edessä olleet SM-kisat väliin, mutta isä komensi pojan rinteeseen. Palander kuvailee, että kisoihin lähtiessä hänen sydämensä oli haljeta surusta ja kiukusta.

Sairauden edetessä isä toivoi poikansa edelleen keskittyvän harjoitteluun. Syövän loppuvaiheessa isä ei päästänyt poikaansa sairaalaan käymään.

”Hän halusi varmaan jotenkin suojella minua. Minun piti kuulemma treenata ja valmistautua tulevaan kauteen. Suomessa käynti olisi hänen mukaansa vain häirinnyt tärkeää valmistautumista.”

"Minua on jäänyt kaivelemaan, etten päässyt koskaan edes kiittämään isää kaikesta siitä, mitä hän vuosien varrella eteeni teki."

Jouni Palander toimi Kallen valmentajana aina kuolemaansa asti. Valmennussuhde toi isän ja pojan välille jännitteitä.

Isän kuoleman jälkeen Kalle näkee, että isän tapa osoittaa rakkautta oli toisenlainen.

”Suhteemme oli todella ristiriitainen, sillä isä oli kuitenkin minulle enemmän valmentaja kuin isä. Tietty osa minusta kaipaa tätä puuttunutta isää koko loppuelämäni. Nyt jälkeenpäin ajateltuna isä teki kuitenkin valtavasti uhrauksia vuokseni. Se taisi olla hänen tapansa osoittaa rakkautta.”

---

Lainaukset keskiviikkona ilmestyneestä Kalle – Suoraa puhetta -kirjasta (Docendo/Fitra).

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja