Pakkaspäivän ateriana maistuvat padat ja keitot

Talviset pakkaspäivät kutsuvat ulkoilemaan. Reippaan hiihto- tai kävelylenkin, mäenlaskun ja lumileikkien jälkeen maistuu lautasellinen höyryävän lämmintä ruokaa.

Padat ja keitot ovat kätevää ruokaa ulkoilupäivänä, sillä ne voi valmistaa jo ennen ulos lähtöä ja lämmittää nopeasti uunissa tai liedellä juuri ennen tarjoilua.

Käytä ruokaan runsaasti kasviksia makua ja väriä antamaan ja lisää höysteeksi lihaa tai kalaa maun mukaan. Seurakseen ruoka ei kaipaa kuin hyvää, tuoretta leipää.

Jälkiruokana maistuu pannukakku ja pakastemarjat.

Kirjava suikalepata

  • noin 400 g broilerisuikaleita
  • 2 sipulia tai 1 purjo
  • 2-3 naurista
  • 2 porkkanaa
  • 1 palsternakka pala selleriä
  • pala kaalia tai kiinankaalia
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 1-2 rkl hunajaa
  • 2-3 rkl soijakastiketta
  • ½-1 tl mustapippuria
  • suolaa
  • 3-4 dl vettä
  • 2 rkl ohra- tai maissitärkkelysjauhoja

Leikkaa sipulit ensin kahteen osaan ja siitä edelleen ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa juurekset ja kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi.

Ruskista ensin broilerisuikaleet pienissä erissä nopeasti padassa tai pannulla. Pehmennä kasvissuikaleet kahdessa tai kolmessa erässä.

Yhdistä liha- ja kasvissuikaleet pataan ja purista joukkoon valkosipulinkynnet. Mausta seos. Sekoita kylmän veden joukkoon tärkkelysjauhot ja kaada seos ruoan joukkoon koko ajan sekoittaen.

Anna kiehua miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita ja vettä. Tarjoa ruoan kanssa halutessasi keitettyä perunaa.

Tämän ruokaohjeen on laatinut Kaarina Roininen

Sinihomejuustolla maustettu lihapata

  • 400 g lampaan- tai naudanpaistikuutioita
  • 2 sipulia lohkoina
  • 2 rkl margariinia tai voita
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl timjamia
  • 1 tl rosmariinia muutama kokonainen maustepippuri
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 3-4 dl vettä
  • 3 rkl tomaattisosetta
  • 1 rkl hunajaa
  • 150 g vihreitä papuja
  • 100 g sinihomejuustoa

Ruskista lihakuutiot ja sipulilohkot. Mausta. Ripottele vehnäjauhot lihapalojen pinnalle ja lisää vesi. Hauduta melkein kypsäksi. Lisää tomaattisose, hunaja, pavut ja sinihomejuusto. Hauduta kypsäksi. Tarjoa lihapata perunoiden kanssa.

Tämän ruokaohjeen on laatinut Kaarina Roininen

Kermainen kirjolohikeitto

  • 500 g kirjolohifilee
  • 1 ½ l kirjolohilientä
  • 1 sipuli
  • 8 maustepippuria
  • 8 keskikokoista perunaa
  • 250 g pakastettuja keittojuureksia
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 rkl voita
  • 1 tl timjamia suolaa tilliä

Keitä kirjolohiliemi kalan ruodoista. Lisää mausteeksi suolaa, pala sipulia ja tillinvarret.

Siivilöi liemi ja kuumenna kiehuvaksi. Voit valmistaa liemen myös liemikuutiosta.

Lisää hienonnettu sipuli, maustepippuri, lohkotut perunat ja keittojuurekset. Hauduta perunat lähes kypsiksi.

Irrota kirjolohifileestä nahka. Leikkaa lihapalat kuutioiksi ja lisää kalapalat liemeen. Anna keiton kiehua hiljalleen viitisen minuuttia.

Lisää kerma, kiehauta keitto. Tarkista liemen maku, lisää voi ja ripottele pinnalle silputtua tilliä. Tarjoa keiton kanssa ruisleipää.

Punertava pasta-broilerikeitto

  • 4:lle
  • 400 g broilerin suikaleita
  • 3 dl väripastaa
  • 1 porkkana
  • 1/2 purjo
  • 1 sipuli (puna)
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 200 g vihannessekoitusta
  • 2 l vettä
  • 1 kanaliemikuutio
  • 1 yrttiliemikuutio
  • tilkka öljyä
  • paprikajauhetta
  • valkopippuria (kokonainen)
  • mustapippuria (kokonainen)
  • chili mausteseosta
  • pippuriseosta
  • persiljaa pinnalle koristeeksi

Esikäsittele ja pilko kasvikset. Laita kattilan pohjalle öljyä, niin että pohja peittyy.

Lisää broilerinsuikaleet kattilaan ja ruskista ne. Mausta suikaleet broilerimausteella, jos ne eivät ole marinoituja.

Lisää vesi, maustekuutiot ja pasta. Sen jälkeen lisää kasvikset ja valkosipuli.

Lisää mausteet ja tarkista maku. Anna kiehua kunnes pasta ja kasvikset ovat kypsiä. Lopuksi ripottele pinnalle persiljasilppua.

Resepti: Annemari Luhtala, Helsingin ammattikorkeakoulu

Kasvisborssikeitto

  • 1 luomusipuli
  • 1 luomuporkkana
  • pala luomukaalia
  • pala luomupurjoa
  • 3-4 luomupunajuurta
  • 2-3 rkl kylmäpuristettua luomuruokaöljyä
  • 1 l vettä
  • 1 luomukasvisliemikuutio
  • 1/4 tl luomuvalkopippuria
  • 1 laakerinlehti
  • 1 tl luomumeiramia (1 tl luomuyrttisuolaa)
  • pinnalle raejuustoa

Pese ja kuori kasvikset. Raasta, leikkaa ohuiksi suikaleiksi tai kuutioi kasvikset. Kuumenna kattila ja lisää öljy. Ruskista kasvikset nopeasti ja lisää vesi, kasvisliemikuutio ja mausteet. Keitä noin 45 minuttia. Lisää halutessasi yrttisuolaa. Lisää keiton pinnalle raejuustoa juuri ennen tarjoilua.

Luomupannukakku ja luomumarjoja

  • 3 dl luomusämpyläjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • ½ dl luomusokeria
  • 8 dl luomukevytmaitoa
  • 4 luomukananmunaa
  • 2-3 rkl luomuvoita sulatettuna
  • Lisäksi:
  • luomukermavaahtoa
  • luomumarjasekoitusta tai luomuhillomarjoista valmistettua hilloa

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Sekoita jauhot, suola ja sokeri sekä puolet maidosta tasaiseksi seokseksi. Lisää loput maidosta ja varmista, ettei taikinassa ole paakkuja.

Vatkaa lopuksi munat voisulan kanssa taikinaan. Kaada taikina voidellun leivinpaperin päälle reunalliselle uunipellille. Paista uunin keskiosassa 25-30 minuuttia, kunnes taikina on hyytynyt ja pannukakku kauniin vaalean ruskea.

Tarjoa sokerilla makeutetun luomukermavaahdon ja raikkaiden luomumarjojen tai luomuhillomarjoista valmistetun mansikkahillon kanssa.

(Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat