Pakasteet ovat pitkään käyttökelpoisia sähkökatkon jälkeen

Sulamaan päässeiden pakasteiden käytettävyydestä on saatu tutkittua tietoa.

Työtehoseuran mittausten mukaan monet elintarvikkeet säilyvät pakastimessa pitkään käyttökelpoisina esimerkiksi sähkökatkon yllättäessä.

Pakastimen häiriötilanne johtuu yleensä laiteviasta, käyttövirheestä tai sähkökatkoksesta, joka pitkään kestäessään sulattaa pakasteet.

Kokonaan sulamaan päässeet pakasteet pilaantuvat nopeasti ja sulamisvesi voi vaurioittaa lattiarakenteita.

Lämmönnousu kestää jopa useita päiviä

Pakasteiden sulaminen -18 asteen normaalista pakastinlämpötilasta nolla-asteiseksi vie jopa useita vuorokausia.

- Tieto on vakuuttamisen kannalta tärkeä. Varsinkin myrskyssä pidemmäksi ajaksi katkenneiden sähköjen aiheuttamia pakastevahinkoja korvataan merkittävillä summilla. Voi aiheellisesti kysyä, ovatko elintarvikkeet todella pilaantuneita, sanoo vahingontorjunta-päällikkö Seppo Pekurinen Vakuutusyhtiöiden Keskusliitosta.

Vakuutusyhtiöiden Keskusliiton tilaamassa Työtehoseuran selvityksessä "Pakastimen häiriötilanteet - ennakointi ja käytännön toimenpiteet" kaappi- ja säiliöpakastimien lämmönnousuaika -18 asteesta -9 asteeseen vaihteli 18,5 tunnin ja 27 tunnin välillä. Pakastimet oli täytetty erilaisilla elintarvikkeilla. Tätäkin merkittävästi pidemmät lämmönnousuajat saavutetaan, jos pakastin on täynnä lihaa.

- Kotioloissa pakasteet voi periaatteessa pakastaa uudelleen niin kauan, kun ne ovat jäässä. Uudelleen pakastetut tuotteet on kuitenkin käytettävä mahdollisimman pian, sillä ne eivät enää ole entisen veroisia ja niiden säilyvyysaika ei ole pitkä, opastaa tutkija-tiedottaja Tarja Marjomaa Työtehoseurasta.

Pakasteet ovat -9 asteisina vielä uudestaan pakastettavissa -18 asteeseen.

Välitön valmistus ruoaksi tai kypsennys ennen uudelleen pakastamista

Nolla-asteiseksi sulaneita elintarvikkeita voi valmistaa ruoaksi saman tien tai kypsentää valmiiksi ennen uudelleen pakastamista. Sähkökatkoksen aikana säiliöpakastin pysyy pidempään kylmänä kuin kaappipakastin.

Säiliö on hinnaltaan kaappipakastinta edullisempi ja sitä ei tarvitse sulattaa yhtä usein. Säiliö- ja kaappipakastimen sähkönkulutuksessa ei ole eroa. Peittämällä pakastin huovilla tai matoilla voittaa lisäaikaa pakasteiden ruoanvalmistukseen.

Turvakaukalo pakastimien alle

Pakastimen sulaessa käyttäjää saattaa kohdata ikävä yllätys. Sulamisvesi on voinut valua yllättäen lattialle ja lattiarakenteisiin tulla vesivahinkoja. Vahingoilta välttyäkseen pakastimen alle kannattaa asentaa turvakaukalo, jonka taka- ja sivulaidat on nostettu 10 senttimetriä ylös.

Jos laitteesta tippuu vettä, se valuu alustan päälle ja laitteen etureunan kautta lattialle, josta se on helppo huomata. Alustan voi tehdä itse tai ostaa huoltoliikkeestä.

- Tämä suositus koskee kaiken tyyppisiä pakastimia, muistuttaa Seppo Pekurinen.

Pakasteiden säilytettävyys:

- 18 astetta
Sopiva säilytyslämpötila kotipakastimessa. Pakasteet säilyvät pitkään hyvinä, mm. marjat satokaudesta toiseen.

- 9 astetta
Pakasteet voi pakastaa uudelleen, jos ne pysyvät häiriön ajan vähintään -9 asteisina. Edestakainen lämmönvaihtelu vaikuttaa pakasteiden ravintoarvoon ja rakenteeseen, mutta mikro-organismeissa ei vielä tapahdu merkittävää kasvua.

- 9 astetta
Pakasteiden edelleen lämmetessä rakenne heikkenee huomattavasti. Pakasteiden ravintoarvo, laatu ja säilyvyys heikkenevät.

(MTV-finfood.fi)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja