Painonpudottaja, älä huijaa itseäsi näillä tuotteilla! 12 epäterveellistä välipalaa

Ruokakaupat ovat pullollaan tuotteita, jotka saattavat ensisilmäyksellä vaikuttaa vähäkalorisilta ja terveellisiltä välipalavalinnoilta. Nämä tuotteet eivät välttämättä ole sitä.

Painonpudottajan on tärkeää osata kiinnittää huomiota siihen mitä syö. Terveellisyyttä uhkuvia mainospuheita ei aina kannata uskoa sanasta sanaan. Listasimme joukon naposteltavia, jotka olisi hyvä korvata vaikka raikkailla vihanneksilla ja hedelmillä, jos mielit päästä nopeasti kesäkuntoon.

1. Mikropopcorn

Muun muassa popikoni Madonnan on tiedetty laihduttaneen popcornin avulla. Paukahtavissa jyvissä on sinänsä todella vähän kaloreita niiden painoon nähden. Mikropoppareissa on kuitenkin valtava määrä lisättyjä mausteita, suolaa ja sokeria. Mikroversiossa kalorien määräkin on huikeasti korkeampi, kuin perinteisissä kattilapopcorneissa. Jos haluat napostaa poppareita perjantai-iltaisin, vaihda mikropopcornit itsetehtyihin.

2. Vähäkaloriset valmiskeitot

Valmiskeitot voivat olla vähäkalorisia, mutta ne sisältävät usein paljon natriumia. Natrium on välttämätön ravintoaine, mutta liiallisesti nautittuna se kohottaa verenpainetta. Yleisimmin natriumia saadaan suolasta, natriumin ja kloridin yhdisteestä. Suolaa tulisi saada enintään 5 grammaa päivässä. Tutkaile valmisruokapaketteja ja keittoja – pakettien kyljestä tulisi löytyä täsmällinen tieto valmisteen sisältämästä suolamäärästä.

3. Riisikakut

Riisikakut ovat monen laihduttajan välipalavalinta, koska ne vaikuttavat kevyiltä ja vähäkalorisilta. Riisikakut koostuvat kuitenkin pelkästä hiilihydraatista, joten niiden sisältämä ravintoarvo on vähäinen. Valitse mieluummin välipalaksi tuoreita vihanneksia tai hedelmiä.

4. Aamiaismurot

Monet aamiaismurot sisältävät runsaasti sokeria ja suolaa, eikä niissä välttämättä ole erityisen paljon kuitua. Älä luota pelkkään mainospuheeseen paketin kyljessä, vaan tarkista, mitä murot todella sisältävät. Kiinnitä huomiota erityisesti kuitumäärään ja tuotteen sokeripitoisuuteen.

5. Ruoansulatusjogurtit

Kaupoissa on nykyään runsaasti erilaisia jogurttivalmisteita, jotka lupaavat auttaa ruoansulatuksessa ja tuoda hyvän olon vatsaasi. Nämä lupaukset eivät tarkoita, että tuote olisi automaattisesti terveellinen. Monet terveyttä uhkuvat jogurttipurkit saattavat sisältää yllättävän paljon kaloreita ja sokeria – lisäaineista puhumattakaan. Suosi mieluummin vähärasvaista luonnonjogurttia. Luonnonjogurtti rauhoittaa vatsaa paremmin kuin keinotekoisesti makeutetut jogurtit.

6. Kuivatut hedelmät

Kuivatut hedelmät voivat olla hyvä vaihtoehto karkeille ja suklaalle, mutta painonpudottajan paras vaihtoehto ne eivät siltikään ole. Kuivatut hedelmät sisältävät usein paljon lisättyä sokeria.

7. Mysli- ja proteiinipatukat

Välipalapatukat voivat toki olla terveellisiä, mutta niihin kannattaa silti suhtautua kriittisesti. Monet patukat sisältävät hurjan määrän kaloreita ja lisättyä sokeria. Yhtä hyvin voit syödä tavallisia manteleita ja hedelmiä pikkunälkään. Vilkaise ainakin tuoteseloste ennen ostopäätöstä, jos haluat syödä mieluummin välipalapatukan.

8. Tuoremehut

Vaikka tuote olisi valmistettu sataprosenttisesti hedelmästä, et saa mehusta yhtä paljon vitamiineja kuin tuoreesta hedelmästä. Vitamiinit häviävät valmistusprosessissa. Suurin osa hedelmän vitamiineista on juuri hedelmälihassa, jota monissa täysmehuissa ei ole lainkaan.

9. Pikapuurot

Miksi söisit pitkän valmistusprosessin läpikäynyttä pikapuuroa tavallisen kaurapuuron sijasta? Pikapuurot ovat kiireiselle kova houkutus, mutta loppujen lopuksi et edes säästä kovin paljon aikaa. Tavallisen kaurapuuron valmistamisessa kestää noin kymmenen minuuttia, pikapuurossa muutama minuutti. Kumpi on tärkeämpää, terveellinen aamupala vai kuusi säästettyä minuuttia?

10. Paahdetut pähkinät

Kyllä, pähkinät ovat todella terveellinen valinta välipalaksi. Älä kuitenkaan yritä luistaa herkuttelun puolelle valitsemalla suolattuja tai paahdettuja pähkinöitä. Kuorrute sisältää rutkasti turhia kaloreita, suolaa ja sokeria.

11. Kevyet salaattikastikkeet

Monista salaattikastikkeista löytyy niin kutsuttu light-versio. Älä anna huijata itseäsi tuolla light-merkinnällä. Kevytkastikkeet sisältävät lisäaineita ja edelleen melko paljon kaloreita. Paljon parempi vaihtoehto on jokin kasvipohjainen öljy ja pieni loraus viinietikkaa sekaan. Rouhi öljyn päälle mustapippuria, niin saat makua salaattiin.

12. Pähkinäsekoitukset

Pähkinäsekoituspusseissa on usein mukana kaikenlaista terveellistä: rusinoita, manteleita, kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä ja ehkä jotain makeaakin, kuten suklaarusinoita. Pussin sisältö ei sinänsä ole epäterveellisimmästä päästä eikä varmaan kannata soimata itseään ajoittaisesta herkuttelusta. Ongelma näissä pusseissa on kuitenkin, että ne sisältävät monesti ainakin kaksisataa grammaa herkkupähkinöitä. Pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä kannattaisi syödä korkeintaan muutama ruokalusikallinen päivässä, jotta kalorimäärät eivät hyppää taivaisiin. Jos syöt tällaisia pussillisia vaikka kaksi kappaletta päivässä, voisi olla hyvä katsoa peiliin, ja todeta, että pussien sisältämät kalorimäärät ylittävät reilusti suositukset.

Kaipaatko vinkkejä terveelliseen välipalaan? Katso video:

Lähde: Sheknows.com

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat