Pääministeri Marin Ylelle etäkoulukeskustelusta: Aiheutettiin tarpeetonta huolta koulukentälle

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi Ylen Ykkösaamussa, että nopeasti leviävän omikron-koronavirusmuunnoksen täydellinen pysäyttäminen on jopa mahdotonta.

Marin sanoi, että rajoituksilla pyritään ostamaan aikaa kolmansille rokotusannoksille, jotta ihmiset ovat paremmin suojassa, eikä sairaaloiden kantokyky vaarannu.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) väläytti eilen rajoitustoimista puhuessaan jopa poikkeusoloja jos nykyvaltuudet eivät riitä.

Pääministeri Marinin mukaan taas valmiuslaki ei juuri sisällä työkaluja tartuntojen leviämisen estämiseen. Marin sanoi, että terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseen valmiuslaissa on keinona terveydenhuollon henkilöstön töihin määrääminen. Hän kuitenkin korosti, että valmiuslain käyttöön ei haluta turvautua.

Pääministeri Sanna Marin sanoi pitävänsä erittäin valitettavana, että keskustelua etäkoulusta käytiin julkisuuden kautta.

Marinin mukaan epäonnistuminen oli, että aiheutettiin tarpeetonta huolta ja epätietoisuutta koulukentälle.

Hallituksen koronaministerityöryhmä ei päättänyt eilisessä kokouksessaan antaa kansallista laajaa etäkoulusuositusta. Päätökset tehdään paikallisesti. Etäkoulua ehdotti sosiaali- ja terveysministeriö (STM), mutta sitä vastustivat melkein kaikki ministerit ja myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Kaikkien ravintoloiden aukioloaikaa rajataan lain määräämään maksimiin eli kello 18:aan. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan asetus annetaan niin nopeasti kuin alkuviikosta voidaan. Ravintoloiden täyssulusta keskusteltiin, mutta päätöksiä ei tehty. Asiasta tilataan lisäselvityksiä, joita käsitellään ensi viikolla.

Pääministeri Marin sanoi Ylellä, että on mahdollista että ravintoloiden täyssulusta jouduttaisiin päättämään, ja nyt selvitetään mitä lainsäädäntöpolkua siinä edettäisiin. Marinin mukaan korvausten pitäisi olla osa kokonaisuutta, jos sulkuun päädytään. 

Alueita ohjataan lisäksi ottamaan käyttöön kaikki tartuntatautilain 58g-pykälän mukaiset toimet, mikä tarkoittaa kaikkien sisätilojen sulkupäätöksiä. Tämä tarkoittaa myös lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Matalan riskin ulkotilaisuuksia voidaan yhä järjestää, jos lähikontaktit voidaan välttää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja