Pääministeri Marin tyrmää kritiikin avustajien avustajista – julkaisi sivaltavan tviitin: "ei tee asiasta vielä totta"

20:40
MTV Uutiset Live: Sanna Marin teki ensimmäisen pääministerivierailunsa Ruotsiin

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen ennätyksellinen avustajamäärä on herättänyt viime päivinä kipakkaa keskustelua. Tänä aamuna pääministeri kommentoi asiaa Twitterissä.

– Se, että osa lehdistöstä on alkanut kutsua valtion ei-poliittisia sihteerejä avustajien avustajiksi, ei tee asiasta vielä totta, pääministeri tviittasi.

Marin ei kuitenkaan ole täsmentänyt, millä tavalla avustajia avustavia avustajia tulisi kutsua tai millä tavalla heidän työnkuvansa tulisi määritellä. Asiaan kiinnitettiin huomiota tviitin alle kertyneessä pitkässä keskusteluketjussa.

"Pelkkää semantiikkaa"

Osa huomautti, ettei määrittelykamppailu eri titteleistä tee asiasta yhtään  hyväksytympää kansalaisten näkökulmasta.

– Sehän on pelkkää sematiikkaa millä nimellä näitä avustajien avustajia kutsuu, mutta on törkeää, miten tällaiseen poltetaan holtittomasti veronmaksajien rahoja valtion velkaantuessa, yksi keskustelijoista kommentoi.

Koska vähennetään?

Marinin edeltäjä ja puoluetoveri, ministeripestistään eronnut Antti Rinne perusteli aiempaa suurempaa avustajajoukkoa Suomen EU-puheenjohtajuuskauden teettämällä työmäärällä.

Suomen puheenjohtajuus loppui vuodenvaihteessa, joten perustelu ei monenkaan mielestä tunnu enää uskottavalta.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kysyykin Marinilta, milloin avustajamäärää lasketaan.

– Tämä iso määrähän tuli nimenomaan 2019 EU-puheenjohtajakautta varten. Nyt se on ohi ja aika lunastaa tämä lupaus. Vai jääkö avustaja-armeija piilopuoluetueksi hallituspuolueille?

Oikea termi "avustajan sihteeri"?

Myös huumori kukkii ketjussa. Moni irvailee, kuinka huojentava tieto on, ettei kritiikkiä herättänyt joukko edustakaan "avustajien avustajia" vaan he ovat "avustajien sihteereitä".

Pääministeriä kehotetaan myös tekemään oikaisupyyntö lehdistölle, jos avustaja-termin käyttämisessä on todellakain jotakin vikaa.

Osa keskustelijoista puolestaan suhtautuu kuumentuneeseen tilanteeseen sovinnollisemmin: pääasia on se, että jokainen tehtäväänsä palkattu hoitaa työnsä hyvin.

81 avustajaa

Tuoreen budjettikatsauksen mukaan ministerien suuri avustajajoukko teettää 1,6 miljoonan euron lisälaskun.

Jo viime elokuussa kerrottiin, että veronmaksajille tulee tänä vuonna viiden miljoonan euron lisälasku ministereiden sekä näiden erityisavustajien ja valtiosihteerien kasvaneista palkka- ja edustuskuluista.

Marinin hallituksella on kaikkiaan 81 avustajaa. Vertailun vuoksi pääministeri Juha Sipilän (kesk) kaudella hallituksessa 42 erityisavustajaa ja 4 valtiosihteeriä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja