Avustajillakin avustajia: Marinin hallituksessa ennätyksellinen avustajajoukko – ja tuloksena 1,6 miljoonan lisälasku

5:40
Miten linjanne eroaa edeltäjänne linjasta, pääministeri Sanna Marin?

Tuore budjettikatsaus paljastaa, että ministerien suuri avustajajoukko teettää 1,6 miljoonan euron lisälaskun. 

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen ministereiden avustajien määrä on ennätyksellisen suuri.

Jo viime elokuussa kerrottiin, että veronmaksajille tulee tänä vuonna viiden miljoonan euron lisälasku ministereiden sekä näiden erityisavustajien ja valtiosihteerien kasvaneista palkkakuluista.

Tammikuussa julkaistussa valtiovarainministeriön budjettikatsauksessa kerrottiin, että ministereiden suuri avustajajoukko aiheuttaa vielä uuden lisäkulun aiempien lisäksi.

– Ministeriöiden toimintamenoihin lisätään yhteensä noin 1,6 miljoonaa euroa johtuen poliittisten valtiosihteerien ja erityisavustajien määrän kasvusta, kerrotaan budjettikatsauksessa.

"Palkkoja, matkakuluja, edustamista..."

Valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Niina Suutarinen kertoo, että väkimäärän lisääntyminen kasvattaa ministeriöiden kuluja.

– Koska erityisavustajien ja valtiosihteereiden määrä kasvoi, myös ministeriöiden kulut kasvavat. Kasvaneet kulut ovat erilaisia hallintokuluja eli assistenttien palkkoja, matkakuluja ja edustamista.

Uudet assistentit avustavat ministereiden valtiosihteereitä ja erityisavustajia. Ministereiden avustajatkin siis tarvitsevat avustajia.

1,6 miljoonan euron summa on jaettu eri ministeriöiden toimintamenoihin.

Ennätysmäärä väkeä

Suutarisen mukaan määrärahat sisältyvät eduskunnan joulukuussa hyväksymään vuoden 2020 talousarvioon, mutta ne eivät vielä olleet mukana lokakuun talousarvioesityksessä, vaan vasta marraskuussa julkaistussa täydentävässä esityksessä.

Suutarinen kertoo, että asia otettiin tarkoituksella vasta täydentävään esitykseen, jotta ministeriöiltä ehdittiin saada yhteneväisesti laaditut määrärahaehdotukset.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) hallituksen suuri avustajamäärä herätti laajaa julkista keskustelua.

Elokuussa uutisoitiin, että Rinteen hallituksen ministereillä oli kaikkiaan 80 avustajaa, joista 65 oli erityisavustajia ja 15 valtiosihteereitä.

Marinin hallitus ohitti jopa tuon luvun. Valtioneuvoston kanslian hallitusneuvos Kari Peltonen kertoi joulukuun lopussa, että valtiosihteereitä oli 13 ja erityisavustajia 69, eli yhteensä 82. Peltonen korosti, että määrässä voi tapahtua muutoksia.

Ilta-Sanomat kertoi viime viikolla, että Marinin hallituksella oli yhä ennätysmäärä avustajia, eli 81.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksessa oli lopulta 42 erityisavustajaa ja 4 valtiosihteeriä.

Rinne perusteli kesäkuussa aiempaa suurempaa avustajajoukkoa Suomen EU-puheenjohtajuuden teettämällä työmäärällä. Puheenjohtajuus loppui vuodenvaihteessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja