Pääministeri Marin liikkumisrajoituksista: "Kaikki kontaktit minimiin" – hallitus varautuu myös sote-henkilöstön pakkomääräyksiin

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus valmistelee uusia valmiuslain mahdollistamia rajoitustoimia laajalla skaalalla. Myös terveydenhuoltohenkilöstön työehtoihin on mahdollista puuttua, jos korona-tilanne kriisiytyy.

Pääministeri Marin vastasi tiedotusvälineiden kysymyksiin Säätytalon portailla ennen hallituksen iltakoulua.

Eilen julkisuuteen vuodettu suunnitelma kansalaisten liikkumisrajoituksista on Marinin mukaan varautumista siihen, että jos nykyiset toimet eivät tepsi niin käyttöön voidaan ottaa uusia keinoja.

Ulkonaliikkumiskiellon yksityiskohdista Marin ei halunnut puhua.

– Kaikki kontaktit minimiin. Siitä tässä olisi kysymys. Mutta siinä on kyse niin voimakkaasta perusoikeuksien rajoittamisesta, että sellaisiin toimiin ei kevyesti ryhdyttäisi, totesi Marin.

Pääministerin mukaan valmistelussa on myös muita valmiuslain sallimia toimia, jotta tilanteen mahdolliseen pahenemiseen voitaisin varautua. Esillä on myös terveydenhoitohenkilöstön työehtojen muuttaminen, jos tarve vaatii.

Marin kuitenkin muistutti tutulla litanialla, että toistaiseksi valmiuslain kovimmat keinot eivät ole ajankohtaisia.

– Toimenpiteiden pitää olla välttämättömiä, oikeasuhtaisia ja vaikuttavia, toisti Marin.

Kriisitietoisuutta nostetaan

Liikkumisrajoituksista ei ole hallituksessa keskusteltu vielä lainkaan. Valmistelun yksityiskohtia tuli kuitenkin jo eilen julkisuuteen. Marin ei halunnut kommentoida liikkumisrajoitusten yksityiskohtia mitenkään.

Valmistelua tehdään pääministerin lähipiirissä valtioneuvoston kansliassa. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi, ettei liikkumisrajoituksista ole vielä hallituksessa neuvoteltu lainkaan.

Saarikko oli Marinin tavoin kuitenkin valmis harkitsemaan myös uusia rajoituksia, jos tautitlanne sitä edellyttää.

Hallituksen pääviesti näyttikin tänään olevan kriisitietoisuuden lisääminen. Ministerit korostivat nykyisten rajoitusten noudattamisen tärkeyttä.

Toinen viesti koski rokotteita, joista on ollut puutetta. Saarikko toivoi, että paikallistasolla olisi valmius nopeaan rokotustoimintaan julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyönä.

Rokotustilanne on esillä tänään hallituksen iltakoulussa. Myös valmistautuminen huhtikuun puoliväliriiheen on listalla.

Viestintä pääministerin konttorin käsiin

Eduskunnan perustuslakivaliokunta hyväksyi tänään valmiuslain pykälän, jonka mukaan ministeriöiden viestintä keskiteään pääministerin kotipesään eli valtioneuvoston kansliaan.

Jos eduskunta asian hyväksyy – niin kuin hallituksen enemmistöllä tapahtuu – pykälä myös otetaan käyttöön.

– Kyllä, me tulemme ottamaan näitä toimivaltuuksia käyttöön ja koordinoimaan paremmin viestintää ja keskittämään viestinnän johdon valtioneuvoston kansliaan, vahvisti Marin.

Nähtäväksi jää, millainen yhden totuuden tiedotuskanava valtioneuvostoon syntyy.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti totesi Säätytalon portailla eduskunnan perustuslakivaliokunnan linjanneen, ettei poikkeuspykälä kuitenkaan estä sananvapautta.

Lue myös:

    Uusimmat