Viisi tapaa olla parempi kumppani: Tiedätkö, miksi puolisosi ei välttämättä ole tyytyväinen, vaikka kertoisit päivittäin rakastavasi?

Kommunikoi selkeästi ja selvitä, mitä kumppanisi tarvitsee tunteakseen olonsa rakastetuksi. Parisuhdeasiantuntijat antoivat vinkkinsä parisuhteen vahvistamiseksi.

Miten omasta parisuhteesta saisi vahvemman? Katse kannattaa kääntää peiliin. Parisuhdeasiantuntijat antoivat The Guardian -julkaisulle vinkkinsä siihen, kuinka itse pystyy olemaan parempi kumppani. Älä siis pyri muuttamaan kumppaniasi, vaan omaa käytöstäsi, sillä se on oikeastaan ainoa asia, johon voit vaikuttaa.

1. Etsi päivittäin syitä olla kiitollinen

Lontoossa toimiva parisuhdeterapeutti Sarah Calvert vinkkaa kiitollisuuden tärkeydestä. Calvertin mukaan kiitollisuus on aina hyödyksi ja voi auttaa ratkaisemaan vaikeampiakin keskusteluja.

– On helppo keskittyä siihen, mitä puuttuu, joten kehotan ihmisiä ajattelemaan, mitä he arvostavat toisessa ihmisessä päivittäin. Keksi yksi asia joka päivä ja kerro se hänelle, hän kannustaa.

Kyseessä voi olla jokin kumppanin tekemä asia tai vaikka jokin hänen ominaisuutensa tai piirre ulkonäössä. Calvertin mukaan kiitollisuutta tuottavien asioiden aktiivinen pohtiminen auttaa kumppania tuntemaan olonsa arvostetuksi. Ja kun kumppani kuulee, millaisia asioita arvostat, hän luultavasti myös tekee niitä useammin, joten hyöty on molemminpuolinen.

2. Älä yritä muuttaa kumppaniasi

Vaikka kumppanissa jokin ärsyttäisi, on hyvä muistaa, ettei ketään voi muuttaa.

– Tämä on se henkilö, jonka olet valinnut, ja hän on, kuka hän on. Et voi muuttaa jotakuta toista, toteaa parisuhdesivusto Relaten asiantuntija Dee Holmes.

Holmesin mukaan tämä koskee myös pikkujuttuja.

– Me kaikki teemme asioita, jotka ärsyttävät kumppaneitamme. Vaatiiko se todella tarttumista vai pitäisikö sinun vain hyväksyä, että se on jotain, mitä hän tekee?

Holmes kehottaa myös antamaan kumppanille tilaa nähdä ystäviä ja tehdä omia juttujaan.

3. Vältä oletuksia

– Voi olla melko helppoa olla sanomatta ilmiselviä asioita, koska oletat toisen tietävän ne, Holmes toteaa.

Voi myös olla aivan yhtä helppoa virheellisesti olettaa ymmärtävänsä toista.

Holmes antaa esimerkin: Jos kumppanisi sanoo, ettei haluakaan lähteä illalla sovitusti ulos, voit tuntea olosi petetyksi pakittelun myötä miettimättä lainkaan, mikä on mielenmuutoksen taustalla. Ehkä kumppaniasi kuitenkin huolettaa jokin asia.

Calvert suosittelee aktiivista kuuntelua.

– Näe vaivaa ollaksesi täysin läsnä ja oppiaksesi todella, mitä tuolla henkilöllä on meneillään, sen sijaan, että kuuntelisit vain sanoja.

4. Viilaa kommunikaatiotaitojasi

Calvert muistuttaa, että jos et ole kosketuksissa omiin tunteisiisi, et kykene sanomaan, mitä tarvitset ja mitä haluat. Hyvä kommunikaatio luo henkistä läheisyyttä, joka voi johtaa suurempiin ymmärryksen, luottamuksen, turvallisuuden ja tyydytyksen tunteisiin.

Calvert suositteleekin huomioimaan kielen ja sävyn, jota käyttää kumppaninsa kanssa.

– Usein ihmiset sanovat asioita, jotka kuulostavat todella julmilta, tavalla, jolla he eivät puhuisi kellekään muulle.

Puolustautuessa ei tule useinkaan sanottua sitä, mitä todella tarkoittaa. Niinpä Calvert suositteleekin pohtimaan seuravaa: "Jos kuuntelisit tätä keskustelua [ulkopuolisena], miltä se sinusta tuntuisi?"

5. Ota selvää, mikä saa kumppanin tuntemaan olonsa rakastetuksi

Mikä saa sinun kumppanisi tuntemaan olonsa rakastetuksi?

– Jotkut tuntevat olonsa rakastetuksi kumppaninsa tekojen myötä, aina teekupin tuomisesta sänkyyn teknologian päivittämiseen, Calvert kertoo.

Toiset tarvitsevat vahvistavia sanoja. Heille pitää kertoa, että heitä rakastetaan. Joillekin taas fyysinen kontakti on tärkeämpää: läheisyys, seksi, käsistä kiinni pitäminen. Se voi olla laatuaikaa, sinun täysi huomiosi tai joillekin vaikka lahjat. Sinun tehtäväsi on selvittää, mitä juuri sinun kumppanisi tarvitsee tunteakseen rakkautesi.

– Jos hänen mielestään ainoa, mikä merkitsee, on käsistä kiinni pitäminen julkaisella paikalla, ja sinä sanot vain "minä rakastan sinua", mutta et ota lainkaan fyysistä kontaktia, niin hänestä ei tunnu niin rakastetulta, Calvert selittää.

Toki myös kumppanille kannattaa kommunikoida, mitä itse tarvitsee häneltä.

Lähde: The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat