7 pientä tapaa, jotka voivat parantaa parisuhdettasi

1:07

Parisuhteen parantamiseksi ei vaadita suuria, näyttäviä eleitä. Pienilläkin asioilla on merkitystä.

Yllä olevalla videolla pohditaan parisuhteen suurinta virhettä.

Suuret, romanttiset eleet tai kumppania ylitsevuotavasti kehuvat somepäivitykset eivät automaattisesti tarkoita onnellista parisuhdetta. Sen sijaan pienillä, yksinkertaisilla tavoilla voi olla merkittävä positiivinen vaikutus ajan mittaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan jopa pelkkä "me"-sanan käyttö lupaa onnellisempaa suhdetta.

Huffington Post selvitti avioliittoterapeuteilta, millaisilla muilla asioilla voi parisuhdetta oikeastaan parantaa.

1. Nuku hyvin

Kukaan ei ole parhaimmillaan uupuneena. Unenpuute tekee kiukkuiseksi, lyhytpinnaiseksi ja keskittymiskyvyttömäksi. Kun on saanut levättyä tarpeeksi, mieliala ja kokonaisvaltainen hyvinvointi paranevat. Näin on helpompi olla myös rakastava kumppani.

– Olipa parisuhteessa meneillään mitä tahansa, unen pitäisi olla ykkösprioriteetti, jopa ennen seksiä, toteaa psykologi ja seksiterapeutti Shannon Chavez.

– Uni on välttämätöntä hyvän terveyden kannalta. Itselle ja kumppanuudelle on tärkeää olla hyvin levännyt ja terve.

Nukkumaanmeno samaan aikaan kumppanin kanssa puolestaan edistää läheisyyttä. Unta edeltävät muutamat minuutit yhdessä auttavat lähentymään kiireisen päivän jälkeen. Lisäksi vällyjen väliin puikahtaminen samaan aikaan mahdollistaa seksin ja hellittelyn.

2. Tehkää ajattelevaisia asioita toisillenne – vain koska voitte

Pienet ja yksinkertaiset eleet osoittavat kumppanillesi, että välität. Mitään suuria eleitä ei loppujen lopuksi tarvita. Keitä puolisollesi aamukahvi, jätä suloinen viesti yöpöydälle töihin lähtiessäsi tai yllätä hänet lempiherkuilla.

Terapeutti Kurt Smith uskoo, että kun molemmat kumppanit näkevät vaivaa tehdäkseen pieniä, tarkoituksellisia ystävällisyyden tekoja ilman mitään syytä, välittäminen moninkertaistuu parisuhteen aikana. Aina ei tarvitse odottaa joulua tai merkkipäivää ilahduttakseen puolisoaan.

3. Muistakaa kohteliaisuudet ja kiitokset

Arjen pyörteissä on helppo pitää kumppanin kotona tai lasten eteen tekemiä pieniä asioita itsestäänselvyyksinä. Mutta milloin viimeksi muistit kiittää kumppaniasi?

Jos kiitoksen sanat joskus lipsahtavatkin huulilta, ne saattavat olla vain pikainen "kiitti, muru" -heitto ennen kiireisen päivän jatkamista. Asiantuntija kehottaa kuitenkin painottamaan, mistä oikeastaan on kiitollinen.

– Korosta sitä, mistä olet kiitollinen, avioliitto- ja perheterapeutti Spencer Northey suosittelee.

Hän kehottaa sanomaan esimerkiksi "kiitos, että siivosit olohuoneen" tai "arvostan todella sitä, että hait minut". Northeyn mukaan kehut saavat kumppanin tuntemaan olonsa rakastetuksi ja arvostetuksi. Kun kerrot tarkalleen, minkä vuoksi kehut, kumppani myös tietää, että huomaat pienet asiat, joita hän tekee. 

– Tämä auttaa häntä myös tietämään tarkalleen, mistä pidät, joten hän voi tehdä sitä lisääkin, asiantuntija huomauttaa.

Sama pätee myös positiivisiin asioihin, joita usein tulee kumppanista ajateltua, mutta joita ei aina tule sanoneeksi ääneen. Parisuhdeterapeutti Kari Carroll kehottaakin tämän huomatessa avaamaan suunsa. "Pidin todella paljon siitä, kun neuvoit minua, se oli hyödyllistä ja olet niin fiksu", hän antaa esimerkiksi.

4. Halaukset, suudelmat, hellyys

Fyysinen kosketus on tärkeä osa romanttista parisuhdetta. Tunnelman ei aina tarvitse muuttua kiihkeäksi, mutta pienet kosketukset siellä täällä auttavat pitämään fyysisen kipinän elossa.

– Jos laitat kätesi hänen käsivarrelleen tavatessanne tai istuessanne alas kumppanisi kanssa, lisää se oksitosiinia ja stressin määrä laskee kummallakin, Carroll sanoo.

Ele osoittaa kumppanillesi, että välität.

Jos halaus ja suudelma tervehdyksenä ja hyvästeinä ei vielä ole osa rutiinejanne, kannattaa nyt aloittaa. Moni suukottaa vain pikaisesti, mutta parisuhdetutkija John Gottman suosittelee, että pariskunnat suutelisivat ainakin kuuden sekunnin ajan vähintään kerran päivässä. 

– Hän kutsuu sitä "mahdollisuuksien suudelman" luomiseksi, kertoo Northey.

– Ja kyllä, aloittaaksenne tämän tavan, teidän täytyy ehkä laskea päässänne kuuteen, kunnes pääsette rytmiin. Kun suudelmat kestävät, muistuu mieleesi, että kumppanisi on niin paljon enemmän kuin kämppäkaverisi.

5. Pyydä anteeksi, kun olet mokannut

Omia virheitä on joskus vaikea myöntää. Vilpitön anteeksipyyntö on kuitenkin parasta, mitä voi tehdä kumppanin loukatuille tunteille. 

– "Anteeksi" on nykypäivänä unohdettu sana. Virheiden tai ikävien sanojen myöntäminen on tärkeä osa parisuhteen pitämisessa radallaan ja eteenpäin menemisessä, Smith sanoo.

6. Pyydä, mitä haluat, sen sijaan, että syytät kumppania siitä, ettet saa sitä

Psykoterapeutti Elisabeth J. LaMotte sanoo asiakkainaan olleiden pariskuntien kertoneen, että yksi hyödyllisimmistä heidän oppimistaan työkaluista on vaihtaa "sinä" "minäksi".

Mitä se tarkoittaa käytännössä? Sen sijaan, että sanoisit kumppanillesi, että "sinä selvästi välität enemmän töistäsi kuin minusta", sano "kun tarkastat työsähköpostejasi treffi-iltamme aikana, tunnen oloni yksinäiseksi ja pettyneeksi".

LaMotten mukaan muutos on oleellinen ja auttaa kommunikoimaan paremmin.

7. Aikaa oikeille keskusteluille

Kiireinen arki tuo mukanaan tehtävälistat, joissa huomio kiinnittyy vain päivän polttaviin asioihin., On kuitenkin tärkeää lohkaista aikaa myös sille, että voitte kumppanisi kanssa käydä intiimejä keskusteluja muustakin kuin ruokalistoista tai neuvola-ajoista.

– En osaa edes sanoa, kuinka monta asiakaspariskuntaani on sanonut, ettei heillä ole koskaan aikaa puhua, Smith sanoo.

Parit luonnollisesti puhuvat arkisista asioista, mutta eivät toisistaan tai parisuhteestaan. 

– Useimmat meistä ovat niin kiireisiä, että se pitää laittaa kalenteriin, ja se on ok, koska tärkeintä on se, että se tapahtuu.

Myös raha-asioista kannattaa jutella säännöllisesti. Tämä ehkäisee riitoja ja muita epämiellyttäviä keskusteluja tulevaisuudessa.

– Monet kumppanit eivät sano mitään rahasta ennen kuin on ongelma – suuri luottokorttilasku, tuhlaamista, jota ei hyväksy, tili on nollilla, Smith huomauttaa.

Smithin mukaan raha muuttuu negatiiviseksi aiheeksi tai riidan aiheeksi, jos aiheesta puhumista vältetään ja siitä lopulta puhutaan vain negatiivisissa yhteyksissä.


Lähde:  Huffington Post

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja