Viisi rakkauskikkaa, jotka auttavat parisuhteen karikoissa – nämä asiat voit tehdä itse parantaaksesi suhdettanne

Panosta avioliiton toimivuuteen omalta osaltasi näillä viidella kikalla.

Onko avioliitossasi enemmän ala- kuin ylämäkiä? Horjuuko uskosi parisuhteeseen? Lue, mitä voit itse tehdä parantaaksesi tilannetta.

Avioliitosta The All-or-nothing Marriage: How the Best Marriages Work -kirjan kirjoittanut, Northwesternin yliopiston psykologian professori Eli Finkel suosittelee "rakkauskikkoja", kertoo Today-sivusto. Yksinkertaiset keinot eivät muuta huonoa parisuhdetta hyväksi, mutta jos parisuhde on terveellä pohjalla, kikat auttavat pitämään yllä läheisyyden tuntua silloinkin, kun elämä tuntuu hektiseltä.

Kikoissa on kaksi hyvää puolta: ne eivät vaadi paljon aikaa tai energiaa ja voit tehdä ne itsenäisesti –  ja huolehtia näin parisuhteestasi omalta osaltasi.

1. Ajattele konfliktia neutraalin kolmannen osapuolen näkökulmasta

Yksi FInkelin omista suosikkikikoista tulee Finkelille tutusta paikasta, nimittäin Northwesternin yliopistolta. Siellä tutkijat huomasivat nimittäin tutkimuksessaan, että ne ihmiset, jotka kirjoittivat kumppaninsa kanssa käymästään riidasta neutraalin, kaikille osapuolille hyvää tahtovan kolmannen osapuolen näkökulmasta, olivat avioliitossaan onnellisempia.

Kolmannen osapuolen näkemyksen omaksuminen ei välttämättä ole riidan tuoksinassa helppoa, mutta Finkelin mukaan sitä voi opettella. Kannattaa kuitenkin olla ennakoiva.

– Se ei saa meitä riitelemään vähemmän, mutta se tekee meidät vähemmän vihaisiksi, kun ristiriitatilanne on käynnissä, hän lupaa.

2. Ole antelias kosketuksesi kanssa

Etsi tilaisuuksia koskettaa kumppaniasi. Kädestä kiinni pitäminen tai hellä olkapäiden hieronta onnistuu nopeastikin, kun olette kiireisiä, ja tunnette olonne taas hieman läheisimmiksi.

Finkel havaitsi tutkimusolosuhteissa, ettei sillä ollut väliä, tiesivätkö kumppanit, että heidän puolisonsa koskettivat heitä hellästi tutkijan käskystä. Hänen mukaansa mukaan näyttääkin siltä, että hellä kosketus tekee kumppanin olon hyväksi, oli syy siihen mikä tahansa.

3. Ajattele, mitä kumppanisi on tehnyt suhteenne eteen

Ajattele hetki asioita, tekoja ja uhrauksia, joita kumppanisi on tehnyt tehdäkseen sinut onnelliseksi tai varmistaakseen, että parisuhteessanne on kaikki hyvin. Finkelin mukaan tämä tekee sinut kiitollisemmaksi puolisollesi ja parisuhteeseen sitoutuneemmaksi.

Asiantuntija muistuttaa, ettei ajateltujen asioiden tule olla mitään suuria tekoja. Ajattele vain ihan mitä tahansa merkityksellistä, jota kumppanisi on tehnyt. Halutessasi voit kirjoittaa sen ylös vahvistaaksesi vaikutusta.

4. Ajattele riitoja kasvunpaikkana

Jos uskot sielunkumppaniteoriaan, riitely kumppanin kanssa voi olla pelottavaa. Saatat alkaa ajatella, ettei suhteenne ollut sittenkään tarkoitettu.

– Kaikilla meillä on konflikteja, joten jos konflikti on merkki yhteensopimattomuudesta, on se aika tuhoisaa parisuhteelle, Finkel huomauttaa.

Kannattaneekin omaksua ennemmin toisenlainen ajattelutapa. Usko, että parisuhteesi itse asiassa kehittyy jokaisen riidan seurauksena.

– Jos konflikti on... mahdollisuus oppia jotain toisesta ja kasvaa, voimme suunnistaa paljon rakentavammin ja pääsemme siitä todennäköisemmin yli tavalla, joka on parisuhteelle hyödyllinen, asiantuntija muotoilee.

5. Ole reilu, kun pohdit kumppanisi käytöstä

Olet itse vastuussa siitä, miten tulkitset puolisosi tekoja. Jos hän ei vastaa viesteihisi, miten reagoit? On houkuttelevaa haukkua kumppani mielessään, mutta jos hän on yleensä kunnollinen ja hyväsydäminen, kannattaa kenties olla tuomitsematta niin herkästi.

Voi olla, ettei kumppani vastaa viestiisi, koska hänellä on paha paikka töissä tai puhelimen akku on lopussa. Harkitse vaihtoehtoja, äläkä tee suoraan negatiivisia johtopäätöksiä.

– Sillä, miten tulkitsemme käytöstä, on syvällinen vaikutus siihen, mitä ajattelemme siitä ja parisuhteesta, Finkel toteaa.

Lähde: Today

Lue myös:

    Uusimmat