Ota kesän parhaat vadelmat talteen!

Vadelman paras poiminta-aika alkaa olla käsillä. Vadelmat maistuvat parhaimmilta heti tuoreeltaan, mutta toki niitä kannattaa säilöä myös talven varalle. Säilöttäviksi tarkoitetut marjat on hyvä jatkokäsitellä nopeasti, jotta niiden maku ja ulkonäkö säilyisivät erinomaisina vielä poiminnan jälkeenkin. Vadelman hieno aromi korostuu entisestään, kun marjoihin lisätään ripaus sokeria. Samalla väri ja vitamiinitkin pysyvät parhaiten tallella. Vadelma sopii säilöttäväksi pakastettuna, mehuna, hillona ja kuivattuna. Se sopii hyvin yhdistettäväksi myös muiden marjojen kanssa, esimerkiksi mustikan kanssa siitä syntyy makeaa kuningatarhilloa.

Vadelma on kevyt kesäherkku, sillä marja sisältää energiaa vain 106 kilojoulea (25 kilokaloria) sataa grammaa kohti. Kivennäisaineita kuten magnesiumia, kalsiumia, fosforia ja mangaania siinä sen sijaan on runsaasti. Vadelma ei ole parhaita C-vitamiinin lähteitä muihin kotimaisiin marjoihin verrattuna, mutta päihittää siinä kuitenkin esimerkiksi puolukan.

Suomessa luonnonvaraisena kasvava vadelma (Rubus idaeus) menestyy lähes koko maassa. Meillä viljeltävät puutarhavadelmat polveutuvat pääosin tästä lajista. Vadelmaa viljellään Suomessa ammattimaisesti noin 740 tilalla yhteensä noin 400 hehtaarin alalla. Päälajikkeet Ottawa ja Muskoka kattavat noin 85 prosenttia koko tuotannosta. (Mtv3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja