Mainos

Osuitko hirveen vai poroon? Vakuutuskorvauksissa isoja eroja

Hirvieläinkolareissa on eroja myös vakuutuskorvauksien suhteen. Jos autonomistajalla on pelkkä liikennevakuutus, korvataan vain vastapuolen vahingot ja henkilövahingot.

Liikennevakuutus korvaa myös esimerkiksi porokolarissa omaisuusvahingon aiheuttamat kulut poron omistajalle. Vaarallisimman törmäyskumppanin, hirven kohdalla korvauspolitiikka on selkein sekä vakuutusyhtiöiden että lakisääteisen liikennevakuutuksen suhteen.

Usein hirviturvasta korvataan törmäys hirvieläimeen, joka voi olla hirvi, peura tai poro. Laajempi vakuutus voi korvata myös hirvieläimen väistämisestä autolle aiheutuneet vahingot.

Pohjola Vakuutuksen hirviturvasta saa korvausta vahingosta, joka on aiheutunut yhteentörmäyksestä hirven, saksanhirven, poron, peuran tai metsäkauriin kanssa.

Ifin mukaan pieneläinkolareista aiheutuu ajoneuvoille usein yllättävän suuria vahinkoja.

– Muihin eläimiin törmäämisestä aiheutuvat vahingot korvataan laajoista autovakuutuksista. Näitä muita eläimiä ovat esimerkiksi koirat, kissat, hevoset ja lehmät. Nämä ovat kuitenkin melko harvinaisia vahinkoja. Tyypillisesti tiellä törmätään hirvieläimiin, If Vahinkovakuutusyhtiön viestintäpäällikkö Mari Hätinen kertoo.

– Suppein autovakuutuksemme korvaa sen sijaan ainoastaan hirvieläimeen törmäämisestä aiheutuneet vahingot, Mari Hätinen Ifiltä lisää.

Jotkin vakuutukset kattavat törmäämiset hirvien lisäksi myös muihin eläimiin. Tyypillisiä vahinkotilanteita ovat Ifin tietojen mukaan törmäämiset jänikseen, supikoiraan, kettuun tai muihin pieneläimiin. 

– Silloin, kun hirvikolarivakuutus ei korvaa törmäyksen vahinkoja, menee korvaus kuitenkin yleisestä törmäysturvasta. Hirvieläinkolarivakuutuksessa tai poro- ja villieläintörmäysturvassa kolari ei laske bonuksia. Muu törmäys laskee ja sen suhteen on ihan sama, mihin törmää, Sami Reinikka Pohjola Vakuutuksesta kertoo.

Vakuutusyhtiöille ilmoitettiin yhteensä viime vuonna noin 7500 hirvi-, peura- ja porovahinkoa. Poliisille ilmoitettuja vahinkoja oli 6621 kappaletta.

Muokattu 8.44: Tarkennettu: porokolarissa ajoneuvossa pakollinen liikennevakuutus korvaa omaisuusvahingon poron omistajalle.

Muokattu 15:04 Poistettu osuus Valtiokonttorin korvauksista. Hirvieläinten ja suurpetojen aiheuttamia liikennevahinkoja ei enää korvata.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.