Oscar-gaala lähestyy – kymmenen historiallista ehdokkuutta vuodelta 2018

Tämän vuoden Oscar-gaalassa on kasa ehdokkaita, jotka tekivät gaalahistoriaa jo ennen palkintojen jakamista.

Maailmankuulut Oscar-palkinnot jaetaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaan. Osa taiteilijoista laittaa voittaessaan ennätykset uusiksi, tässä kuitenkin kymmenen historiallista ehdokasta tältä vuodelta.

Octavia Spencer

Octavia Spencer on ensimmäinen afroamerikkalainen nainen, joka on ehdolla kahtena vuonna peräkkäin. Spencer on ehdolla parhaaksi naissivuosaksi roolistaan elokuvassa The Shape of Water. Voittaessaan Spencer olisi eniten Oscareita kahminut afroamerikkalainen naisnäyttelijä kahdella pystillä.

Mary J. Blige

Tämä on ensimmäinen kerta, kun kukaan on ehdolla sekä suorituksestaan valkokankaalla, että säveltämästään kappaleesta. Mary J. Blige saa jännittää parhaan naissivuosan ja parhaan alkuperäiskappaleen kategorioissa. J. Blige nähdään ja kuullaan elokuvassa Mudbound.

Christopher Plummer

Christopher Plummer mennä rikkoi oman ennätyksensä. Hänestä tuli kaikkien aikojen vanhin näyttelijä, joka on ehdolla Oscar-palkinnon voittajaksi. Kokenut näyttelijä on 88-vuotias ja ehdolla parhaan miessivuosan kategoriassa elokuvasta All the Money in the World. Aiempi ennätys oli vuodelta 2012, jolloin Plummer oli viimeksi ehdolla.

Agnes Varda

Kaikista vanhin Oscar-ehdokkuus menee kuitenkin Agnes Vardalle, jonka ohjaama dokumenttielokuva Faces Places on ehdolla dokumenttikategoriassa. Voittaessaan Vardasta tulisi kaikkien aikojen vanhin Oscar-voittaja.

Rachel Morrison

Rachel Morrison on ensimmäinen nainen, joka on ehdolla parhaan kuvauksen kategoriassa. Samalla hän on ensimmäinen LHBT-yhteisöön kuuluva, joka on ehdolla kuvauksesta. Morrisonin taiteellista silmää voi nähdä elokuvassa Mudbound.

Yance Ford

Strong Island -dokumenttielokuvan ohjannut Yance Ford on ensimmäinen kaapista ulos tullut transihminen, joka on ehdolla Oscarien 90-vuotisen historian aikana missään kategoriassa. Ford kisaa samassa kategoriassa Vargan kanssa, havitellen parhaan dokumenttielokuvan palkintoa.

Meryl Streep

Meryl Streep on ehdolla parhaan naissivuosan palkinnon saajaksi elokuvasta The Post. Samalla näyttelijä rikkoi oman ennätyksensä, Streep on eniten ehdokkuuksia kahminut näyttelijä koko palkintogaalan historiassa 21 ehdokkuudella.

John Williams

Legendaarinen säveltäjä John Williams kasvatti ennätystään entisestään. Williamsin sävellys Star Wars: The Last Jedi -elokuvaan on miehen 51. ehdokkuus. Tämä on enemmän ehdokkuuksia kuin kellään muulla koskaan.

Mudbound

Mudbound on ensimmäinen Netflixin alkuperäiselokuva, joka on ehdolla parhaan elokuvan kategoriassa. Mudbound keräsi varteenotettavat neljä ehdokkuutta. Aiemmin Netflixin tuotantoja on ollut ehdolla parhaan dokumenttielokuvan kategoriassa.

Jordan Peele

Sketsiohjelma Key and Peele:stä huipulle noussut Jordan Peele on ensimmäinen afroamerikkalainen, joka on ehdolla parhaasta ohjauksesta, käsikirjoituksesta ja tuotannosta. Peelen elokuva Get Out on miehen ohjausdebyytti.

Lähde: People​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat