Osaisitko itse ajaa tässä? Kauniaisissa on risteys, jota poliisikin pitää "hieman haastavana" – tilalle tulee liikenneympyrä

Osaisitko ajaa tässä risteyksessä, jota poliisikin pitää haastavana? 1:12
Katso videolta, miten Kauniaisten aseman vieressä sijaitsevassa risteyksessä ajetaan.

Kauniaisissa sijaitsee risteys, jossa kuljettajat saavat olla tavallistakin tarkempina. Tilalle on toivottu liikenneympyrää, ja kaupungin mukaan sellainen onkin parhaillaan suunnitteilla.

Asematie, Helsingintie ja Tunnelitie risteävät Kauniaisten aseman vieressä tavalla, joka aiheuttaa päänvaivaa autoilijoille.

Risteyksen turvallinen selvittäminen vaatii ensikertalaiselta tarkkaa kärkikolmioiden sekä kaistojen havainnointia.

Erityisesti risteyksen läpi ajavilta vaaditaan valppautta sekä väistämisvelvollisuutensa huomiointia. Kaikkien risteykseen ajavien on pidettävä mielessä myös suojatiet ja annettava tilaa jalankulkijoille.

Poliisikin pitää haastavana

Komisario Hannu Kontola kertoo MTV Uutisille, että risteys on tullut hänelle tutuksi yli kahdenkymmenen Länsi-Uudenmaan poliisissa vietetyn vuoden aikana.

– Risteys on ollut tuollaisenaan niin kauan kuin itse muistan. Pidin sitä myös itse hieman haastavana silloin, kun siitä ensimmäisiä kertoja ajoin, Kontola sanoo.

Risteyksessä on Kontolan mukaan omat haasteensa erityisesti heille, jotka ajavat siinä ensimmäistä kertaa. Kuljettajien yleisimmät virheet liittyvät hänen mukaansa väistämisvelvollisuuksiin, joiden hahmottaminen ei risteyksen moninaisuuden sekä tieprofiilin vuoksi ole välttämättä helppoa.

– Tosiasiassa kärkikolmiot ovat kuitenkin selvästi havaittavissa, kun vain noudattaa sopivaa tilannenopeutta risteystä lähestyttäessä, Kontola muistuttaa.

Kolarit harvinaisia

Kontolan mukaan risteys ei ole monimutkaisuudestaan huolimatta sen erityisempi kolarirysä kuin muutkaan risteykset Länsi-Uudellamaalla.

Esimerkiksi viime vuonna poliisin tehtävärekisterissä ei ollut yhtäkään kyseiseen risteykseen liittyvää kolarikeikkaa.

– Tänä vuonna paikassa on tapahtunut yksi poliisin tietoon tullut onnettomuus, missä kärkikolmion takaa on ajettu toisen kylkeen, Kontola sanoo.

Vaikka risteyksestä ei poliisin tietoon tule sen enempää onnettomuuksia kuin muualtakaan, kannattaa tähänkin risteykseen suhtautua potentiaalisena vaaranpaikkana.

– Alueen tuntien uskoisin, että läheltä piti -tilanteita tuolla tapahtuu enemmän kuin muualla, Kontola sanoo.

Tässäkin risteyksessä tapahtuu todennäköisesti enemmän vahinkoja kuin poliisin tietoon tulee. Monesta peltikolarista nimittäin selvitään kuljettajien ja vakuutusyhtiöiden yhteystietoja vaihtamalla ilman virkavallan kutsumista.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Tilalle liikenneympyrä

Kauniaisten kaupungin kuntatekniikan päällikkö Jarkko Riipinen kertoo MTV Uutisille, että Asematien, Helsingintien ja Tunnelitien risteyksen liikenneturvallisuuden parantaminen on tehtävälistalla.

Kaupungilta on toivottu risteyksen muuttamista liikenneympyräksi, ja Riipisen mukaan näin tullaan myös tekemään. Suunnittelu on jo käynnissä.

– Tarkka toteutusajankohta on vielä avoinna, mutta se ajoittuu aivan lähivuosille, Riipinen sanoo MTV Uutisille.

– Toteutukseen vaikuttavat merkittävästi Espoon kaupunkiradan yhteydessä tehtävät uudet ratasiltayhteydet ja Tunnelitien kaduntasauksen sekä alueen vesihuoltoverkon muutokset, hän jatkaa.

Peltikolareita risteyksessä tapahtuu Riipisen mukaan vuosittain. Hän sanoo, ettei ongelmia ole niinkään risteykseen tottuneilla paikallisilla, mutta ulkopaikkakuntalaisille risteyksen järjestelyt voivat aiheuttaa haasteita.

Katso artikkelin yläpuolella olevalta videolta, miten risteyksessä kuuluu ajaa, ja miten väistämissäännöt siinä menevät.

Lue myös:

    Uusimmat