Salliiko tämä liikennemerkki punaisia päin ajamisen? – "Ei mitään tekemistä kuvassa näkyvän liikennevalon kanssa"

Tämä liikennemerkki ei oikeuta ajamaan päin punaisia, vaikka kääntyisi vasemmalle 0:39
Tämä liikennemerkki ei oikeuta ajamaan päin punaisia.

Kuinka sinä ajaisit tässä risteyksessä? Katso video artikkelin yläpuolelta.

MTV Uutisten autotoimitukseen yhteyttä ottanut kansalainen halusi varmistuksen käsitykselleen oheisen liikennemerkin merkityksestä. Hän kertoo kääntyneensä risteyksessä vasemmalle, vaikka valot palaisivat punaisena.

– Kadun päässä on liikennevalot ja joka päivä hemmetinmoinen ruuhka, koska valot ovat niin hitaat. Siinä on kuitenkin myös lisäkyltti; kolmio, jonka sisällä liikennevalot ja nuoli oikealle (koska se on ns. yksisuuntainen nyt katutöiden aikaan). Tämähän tarkoittaa, että vasemmalle voi kääntyä? Koska se ei häiritse ketään? Eikö? Olen kääntynyt punaisia päin vasemmalle. Olenko tehnyt oikein vai väärin, eli ovatko muut oikeassa vai väärässä, kun odottavat valojen vaihtumista? En ole ennen tuollaista nähnyt.

Kysymyksestä on pääteltävissä, että liikennemerkkiä on tulkittu siten, että sillä osoitettaisiin liikennevalojen koskevan vain oikealle kääntyviä. Näin ollen T-risteyksessä vasemmalle kääntyvän ei tarvitsisi odottaa valojen vaihtumista.

Todellisuudessa tällä liikennemerkillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä kuvassa näkyvän valo-opastimen kanssa. Sen merkityskin on tyystin eri kuin mitä kysymyksessä annettiin ymmärtää.

– Missään tapauksessa tuosta ei saa kääntyä sen enempää vasemmalle kuin oikeallekaan punaisen valon palaessa. Tieliikennelain mukaan punainen valo osoittaa, ettei ajoneuvolla ja raitiovaunulla saa sivuuttaa pääopastinta, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen valistaa.

Vesalainen kertoo, että varoitusmerkki varoittaa liikennevaloista ja sen alla oleva lisäkilpi kertoo valojen, joista varoitetaan, olevan risteävällä tiellä – siis aika pian oikealle käännöksen jälkeen.

– Olennaista on tiedostaa, ettei tuolla varoitusmerkillä lisäkilpineen ole mitään tekemistä kuvassa näkyvän liikennevalo-opastimen tai sen noudattamisen kanssa. Valo-opastimen saa sivuuttaa vasta, kun valo on vaihtunut vihreäksi – riippumatta siitä, onko menossa oikealle tai vasemmalle, Vesalainen muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat