Jääkiekon SM-liigan tulevaisuus uhattuna – "Nyt puhutaan siitä, miten tämä yhteisö säilyy hengissä"

Korona rusentaa jääkiekon SM-liigaa -"Seurojen talous ja tulevaisuus on täysin auki" 4:49
Korona rusentaa jääkiekon SM-liigaseuroja ja pelaajien työturvasta on paljastunut huolestuttavia aukkoja.

Suomen suurin ja seuratuin urheilusarja jääkiekon SM-liiga ei välty koronaviruksen aiheuttamilta vaurioilta. Tällä hetkellä viidessä seurassa on ollut käynnissä yt-neuvottelut, mutta synkempiäkin pilviä on kerääntymässä taivaanrantaan.

Lahdessa, Raumalla, Lappeenrannassa, Jyväskylässä ja Kuopiossa paikallinen jääkiekon liigaseura on ilmoittanut yhteistoimintaneuvotteluista. Pelicans ilmoitti jo lopputuloksistakin.

– Seurojen talous ja tulevaisuus on täysin auki. Erityisesti tulevaisuus, sillä tällä hetkellä ei tiedetä yhtään, päästäänkö ensi syksynä pelaamaan. Se vaikuttaa hyvin paljon tällä hetkellä seurojen varainhankintaan, SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen sanoo MTV Urheilulle.

Sekä seurojen että pelaajien huoli on syvä. Yhteistyökykyä vaaditaan, mutta tietyistä seikoista pelaajayhdistys pitää kiinni.

– Me toivomme, että kaikki liigaseurat hoitaisivat kuluvan kauden loppuun 30.4. kaikki palkat pelaajille sopimusten mukaisesti. Sen jälkeen meilläkin riittää varmasti neuvotteluhalukkuutta, pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela kertoo.

Hiltunen lähettää hartaan pyynnön valtiovallalle. Liigaseurat kun ovat puheenjohtajan mukaan akuutin rahoituskriisin keskellä. Tilanne on jopa niin kriittinen, että koronaviruspandemian pitkittyessä seuroja on vaarassa kaatua.

– On selvää, että seurat joutuvat ottamaan kaikki keinot käyttöön. Nyt puhutaan siitä, miten tämä yhteisö säilyy hengissä ja toimintakykyisenä samalla valmistautuen tulevaan. Toki olen vähän pettynyt siihen, ettei ammattilaisurheiluseuroja taideta lukea ammattilaisosakeyhtiöiksi. Siinä mielessä olemme kärsijöinä suhteessa siihen, mitä tukia valtio pystyy antamaan, Hiltunen sanoo.

Murhetta aiheuttaa urheilun - tarkemmin sanoen urheilijan - asema suhteessa valtion taholta maksettaviin tukiin. Pelaajilta vaaditaan tilanteessa kykyä tulla vastaan seurojen suurimmassa kuluerässä, palkoissa.

– Tarvitsemme pelaajat mukaan näihin talkoisiin ja ymmärtämään, että tässä puhutaan myös heidän ja ammattilaisjääkiekon työpaikoista. Sen vuoksi tämä on koko yhteisön asia ja uskon pelaajien ottavan sen vakavasti, Hiltunen sanoo.

Urheilijoiden asemaan liittyy lukuisia juridisia haasteita. Yksi niistä on, ettei esimerkiksi jääkiekkoilijoilla ole lainsäädännön mukaan oikeutta ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

– Urheilijat eivät voi kuulua työttömyyskassaan, jolloin he jäisivät pelkästään Kelan päivärahalle, joka on noin 700 euroa kuukaudessa. Jos sen kautta lähtee miettimään perheellistä jääkiekkoilijaa, aika vaikeaa tulee olemaan, Hiltunen muistuttaa.

Syksy ja uusi kausi eivät voi tulla liigaseurojen horjuville talouksille liian nopeasti, mutta varmaa pelastusta ei ole luvassa silloinkaan.

– Tällä hetkellä me suunnittelemme niin, että kausi alkaa syyskuussa, mutta emme pysty sitä kukaan takaamaan. Riski on olemassa, että kauden alku myös viivästyy, Hiltunen myöntää.

Lisää aiheesta artikkelin videossa.

Lue myös:

    Uusimmat