Lomautuksia? Leikkauksia palkkoihin? Kiekkopiireissä on edessä tiukkoja päätöksiä, pelaajaportaasta kajahtaa selkeä toive päättäjille: "Toivottavasti ei aleta riidellä tai vääntää asioista"

3:09

Antti, 30, ja Juhani, 29, Tyrväinen ovat monien muiden jääkiekkoilijoiden tavoin ennenaikaisella kesälomalla.

Ruotsin SHL-liigassa Luulajan riveissä pelaavan Juhani Tyrväisen kohdalla kausi päättyi runkosarjan jälkeen, Pelicansissa kauden aloittaneen ja helmikuun puolivälin tienoilla HIFK:hon siirtyneen Antti Tyrväisen kausi keskeytyi yksi ottelu ennen rukosarjan päättymistä.

Molemmat pääsivät ennen sitä kokemaan, miltä tuntuu pelata tyhjille katsomoille.

– Aika kauhealta. Fanit ja katsojat tuovat fiiliksen. Oli aika erikoista pelata tyhjille katsomoille, ei mitään suurta herkkua, Antti Tyrväinen tiivistää.

Vaikka kauden päättymistä osattiin koronavirustilanteen vuoksi odottaa Pohjanlahden molemmin puolin, lopullinen ilmoitus asiasta iski joltain osin myös vasten kasvoja.

– Pikku alkushokki ja tyhjä fiilis tuli. En oikein osannut käsittää, että tämä onkin ohi. Olin miettinyt, että kun runkosarja päättyy, pudotuspelit alkaisi viikkoa myöhemmin. Ehkä vieläkin on vähän sellaista, etten käsitä, että tässä on kausi jo ohi, Antti Tyrväinen sanoo.

– Ensin tuli viesti viimeisen runkosarjamatsin jälkeen, että pudotuspelejä siirretään viikolla. Pelaajat ajattelivat jo, että mitä viikossa ehtii tapahtua. Sitten pari päivää myöhemmin tuli viesti, että käsillä on iso tapaaminen eri sidosryhmien välillä, ja sittenhän se lyötiin jo säppiin, Juhani Tyrväinen muistelee.

Juhani Tyrväisen kohdalla kauden keskeytyminen kirpaisee erityisesti. Hänen edustamansa Luulaja voitti SHL:n runkosarjan ylivoimaisesti, ja edessä olisi ollut vähintäänkin mielenkiintoinen pudotuspelikevät.

– Päällimmäinen fiilis oli, että harmittaa. Meillä oli tosi hyvä kausi, ja oli mahdollisuudet menestyä. Mutta isossa kuvassa terveys menee kaiken edelle.

Valtava määrä urheilijoita elää tällä hetkellä poikkeuksellisessa epävarmuudessa. Kukaan ei tiedä, miten pitkään nykyinen tilanne jatkuu, ja missä vaiheessa harjoitukset ja pelit pääsevät jatkumaan.

Kun urheiluseurojen ydinliiketoiminta on pysähdyksissä, tulojakaan ei ole. Urheilijoiden keskuudessa tämä aiheuttaa ymmärrettävää huolta.

– Itsellä on perhettä, pari lasta ja lainat pyörii. Kustannuksia on. Miten tämä tulee vaikuttamaan meidän palkanmaksuumme ja siihen, miten tästä edetään? Kyllä tässä on asioista keskusteltu, ja Pelaajayhdistys on pitänyt meitä kartalla siitä, miten tämä voi vaikuttaa meihin. Ei tällaista ole tapahtunut koskaan ennen. Kaikki on uutta, mitä tulee, Antti Tyrväinen sanoo.

Edessä voi hyvin olla lomautuksia.

– Toivottavasti mennään positiivisessa hengessä, ei mentäisi siihen, että aletaan riidellä tai vääntää asioista – löydettäisiin sopu kaikkeen. Jos meidät lomautetaan, me emme pääse käsiksi työttömyyskassaan. Siihenkin pitäisi löytää ratkaisu, että jos lomautuksia tulee, niin miten ne asiat hoidetaan.

Juhani Tyrväisen mukaan Ruotsissa on keskusteltu muun muassa palkkojen alentamisesta ja työajan vähentämisestä.

– Ilmeisesti kesäharjoittelu olisi vähän lyhyempi, ja omatoimisuutta olisi enemmän. Luulen, että se on tällä hetkellä suunnitelma. Alkuun siellä ilmeisesti mietittiin lomautuksia, mutta tällä hetkellä puhutaan palkkojen alentamisesta, ettei tarvitsisi ketään lomauttaa. Luulen, että ensi viikolla alkaa tapahtua, nyt on keskustelut käynnissä.

Vaikeassa tilanteessa elämästä on kuitenkin löydettävä myös jotain positiivista. Tyrväisten kohdalla sellaisia asioita löytyy helposti.

– Pääsee olemaan lasten kanssa ja viettämään heidän kanssaan aikaa, touhuamaan kotona. Kun keli on tällainen, aurinko paistaa, niin paljon ulkoilua ja luonnossa olemista, Antti Tyrväinen luettelee.

– Pääsee enemmän näkemään vanhempia ja perhettä. Virus jyllää, ja sitä joutuu vähän miettimään, että miten ja missä, mutta onhan se tukiverkoston näkeminen tärkeää. Vuosi takaperin painettiin aika haipakkaa, ja kausi päättyi toukokuun lopussa. Siinä oli pari viikkoa huilia ja heti lenkkarit jalkaan, uuden kauden alkuun. Ei hirveästi ehtinyt huilata. Nyt tulee hyvä paikka huilata. Ehkä se tekee ihan hyvää, Juhani Tyrväinen, viime kevään maailmanmestari toteaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja