Oravanpyörästä hypännyt suomalaispariskunta: Tästä syystä kaikki eivät toteuta haaveitaan

Miksi unelmia on niin hankala toteuttaa? Mitä oravanpyörästä poishyppääminen vaatii? Suomalainen nomadipariskunta kertoo näkemyksensä siitä, mistä aikaansaamattomuus johtuu.

Vuonna 2004 Päivi ja Santeri Kannisto päättivät luopua maallisesta omaisuudestaan, pakata laukut ja lähteä maailmalle nomadeiksi. Nomadilla tarkoitetaan ihmisiä, jotka liikkuvat paikasta toiseen ilman vakinaista asuinpaikkaa.

Yhdeksän vuoden ajan urbaania nomadielämää maailmalla elänyt pariskunta tietää yksinkertaisen syyn siihen, miksi unelmia on hankala toteuttaa. Yhteisöllisyyttä korostavassa yhteiskunnassa on hankala erottua joukosta tai lähteä toteuttamaan unelmiaan.

– Unelmia on hankala toteuttaa kollektivistisissa yhteiskunnissa, joissa yhteistä etua arvostetaan enemmän kuin yksilöitä, tuumaa nomadipariskunta Päivi ja Santeri Kannisto.

Pariskunnan mukaan tällaisessa ympäristössä unelmat aiheuttavat syyllisyyttä ja muut voivat leimata ne itsekkäiksi.

– Muiden pelko ja myös pelko epäonnistumisesta voivat estää unelmien toteuttamisen, pariskunta tuumaa.

Elämän tarkoitus on löydettävä itse

Pariskunta tapasi toisensa vuonna 2004, meni naimisiin ja lähti matkaamaan maailmalle. Kaipuuta takaisin suomalaiseen elämäntyyliin ei ole, eikä pariskunta usko voivansa koskaan palata entisenlaiseen oravanpyörään, josta lähti yhdeksän vuotta sitten.

– Emme voi ajautua takaisin oravanpyörään, koska tie oravanpyörästä ulos on yksisuuntainen. Kun on nähnyt ja elänyt oranpyörän ulkopuolella, ei takaisin ole paluuta. Olemme toteuttaneet kaikki unelmamme ja uusia unelmia toteutamme sitä mukaa kuin niitä tulee.

Pariskunnalla on tärkeä neuvo niille, jotka kokevat elämänsä merkityksettömäksi tai eivät löydä suuntaa elämälleen. Se on terve itsekkyys ja oman elämän merkityksen löytäminen.

– Merkitys löydetään ajattelemalla itsekkäästi itseään ja unohtamalla besserwissereiden hyvät neuvot, pariskunta neuvoo.

– Vain me itse voimme löytää omalle elämällemme tarkoituksen, kukaan muu ei sitä voi meille antaa. Muiden ihmisten ja yhteiskunnan tarjoamat merkitykset hyödyttävät vain muita. Merkityksellisyyden kannalta on tärkeää osata olla terveesti itsekäs ja ottaa itse vastuu omasta elämästään.

Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse omaksua pariskunnan elämäntyyliä ollakseen vapaa ja onnellinen. Tärkeintä on toteuttaa sitä, mikä itsestä tuntuu parhaalta.

– Jos on tyytymätön, niin on parempi tehdä edes jotain kuin olla tekemättä mitään. Se ei tarkoita läheskään kaikille lähtemistä. Tärkeämpää on, että mitä tahansa tekeekin, tekee sen tietoisesti, rohkeasti ja rehellisesti oman itsensä vuoksi.

Päivin ja Santerin tarinasta lisää myös Studio55.fi:ssä:

Lue myös:

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuva: Päivi ja Santeri Kannisto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja