Oppositio penäsi jo kouluja ja päiväkoteja kiinni koronan takia: "Virus leviää kulovalkean tavoin" – hallituksen mukaan yhteiskunnan sulkeminen ei juuri auttaisi

MTV Uutiset Live Logo LIVE
Katso MTV Uutiset Livestä kaikki päivän tärkeimmät uutiset!

Korona-virus hallitsi torstaina eduskunnan kyselytuntia. Oppositio ei ollut täysin tyytyväinen hallituksen aiemmin päivällä julkistamiin toimenpiteisiin.

Sekä Perussuomalaiset että kokoomus olisivat jo sulkemassa kouluja ja päiväkoteja ottamalla valmiuslain käyttöön.

– WHO:n mukaan kaikki maat eivät tee tarpeeksi. Koronavirus leviää kulovalkean tavoin. Perussuomalaiset tukee hallituksen toimia, mutta on tehtävä enemmän. Olemme valmiit tukemaan valmiuslain ottamista käyttöön koulujen ja päiväkotien sulkemiseksi, kansanedustaja Arja Juvonen (ps.) puhui.

– Virus on valtava kansainvälinen kriisi. Meillä monella on riskiryhmään kuuluva läheinen. Pitää tehdä mieluummin enemmän ja aikaisemmin kuin myöhemmin. Tuemme kaikkia mahdollisia keinoja. Tuemme valmiuslain ottamista käyttöön, sanoi puolestaan kokoomuksen Petteri Orpo.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) korosti moneen otteeseen, etteivät terveydenhuollon asiantuntijat toistaiseksi suosita päiväkotien ja koulujen sulkemista.

– Sellaista arviota en ole saanut, että kovilla rajoittamistoimilla pysäytettäisiin tauti. Päätösten on perustuttava faktoihin. Lehtiotsikoiden perässä ei pidä mennä. Jos terveydenhuollon viranomaiset suosittavat, että päiväkoteja kouluja pitäisi laittaa kiinni, toki kuuntelisimme asiantuntijoita. Toistaiseksi ei ole näin rajuihin toimiin mielestäni tarvetta, Marin puhui.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) painotti sitä, että yhteiskunnan sulkeminen ja liikkumisen rajoittaminen olisi todella kova toimenpide.

– Yhteiskunnan sulkeminen pitäisi tehdä kolmneksi kuukaudeksi. Mitä siitä seuraisi? Virus eläisi kolmen kuukauden jälkeen edelleen ja epidemia tulisi silti. Haluamme tasaisemman tartuntaketjun Suomeen, Pekonen puhui.

Hallitus korosti puheenvuoroissaan myös sitä, että julkisten palveluiden sulkeminen ja liikkumisen rajoittaminen vaikuttaisivat myös suomalaisten hyvinvointiin.

Puolueet koolla illalla

Kaikkien eduskuntapuolueiden johtajat keskustelevat tänään kello 18 Säätytalossa siitä, tarvitaanko valmiuslakia hoitamaan korona-tilannetta.

Valmiuslaki mahdollistaisi yhteiskunnan sulkemisen. Yksittäisiä kouluja tai päiväkoteja voidaan sulkea tartuntatautilakien pohjalta.

– Meidän viranomaiset voivat sulkea kouluja tai asettaa karanteeniin, kun tarvetta siihen on. Näin on jo tehty silloin, kun on ollut tartuntatautitapauksia. Voimassa olevat lait antavat siihen valmiuksia, opetusministeri Li Andersson (vas.) puhui.

Eduskuntakeskustelussa huolta kannettiin muun muassa terveydenhuollon henkilöstön riittävyydestä, ylioppilaskirjoituksista sekä riskiryhmiin kuuluvista vanhuksista ja pitkäaikaissairaista.

Oppositio vaati useaan otteeseen hallituksen tekevän kaikkensa ja ottavan mallia muista maista, jotka ovat tehneet rajumpia toimia.

Pääministeri Marin vastasi, että jo torstaina tehdyt toimet ovat vakavia. Marin toivoi eduskunnalta myös rauhallisuutta, jotta kansanedustajien puheet eivät lietso levottomuutta suomalaisten keskuudessa.

– Viranomaisilla on paras tieto asiasta. Ammattilaisemme ovat maailman huippuja. Mihin nojaisimme päätökset, jos emme nojaisi asiantuntijoiden tietoihin, Marin totesi.

Ikävä tosiasia on kuitenkin se, useampi suomalainen sairastuu todennäköisesti korona-viruksen seurauksena

– THL:n asiantuntijoiden mukaan noin 35 prosenttia väestöstä voi saada tartunnan. Käsitykseni on se, että tuskin saamme pysäytettyä tautia. Moni suomalainen tulee sen sairastamaan. Hidastamme sen etenemisestä, Marin puhui.

Lue myös:

    Uusimmat