Helsingin yliopisto kiistää, että valtaajat aiotaan häätää – MTV paikalla mielenosoituksessa

Protestoivat opiskelijat saaneet poistumiskehotuksen Helsingin yliopistolta 12:03
MTV Uutiset Live oli paikalla Helsingin yliopistolla aamupäivästä.

Helsingin yliopisto aikoo häätää yliopiston päärakennuksen valtaajat, opiskelijat tiedottavat.

Opiskelijat kertovat, että heidän tietojensa mukaan yliopiston tila on vuokrattu maanpuolustuskurssiyhdistyksen (MPKY) järjestämän tapahtuman käyttöön ja avajaispuhetta pitämään on tulossa tasavallan presidentti Sauli Niinistö

– Samalla kun presidenttiä ja muita arvovieraita saatetaan sisälle, hallituksen kurjistamistoimia vastaan protestoivia opiskelijoita ollaan pahimmassa tapauksessa poistamassa tilasta poliisin toimesta, tiedotteessa kirjoitetaan Instagramissa.

Olemme jo ennen tätä tietoa tiedottaneet yliopistolle, että aiomme jatkaa rauhanomaista mielenosoitustamme päärakennuksen aulassa. Emme ole missään vaiheessa pyrkineet estämään tilan käyttöä. Olemme ehdottaneet yliopistolle tilan jakamista vuokraajien kanssa.

Vararehtori Kai Nordlund Helsingin yliopistosta vahvistaa STT:lle, että mielenosoittajia on pyydetty siirtymään päärakennuksen aulasta toiseen tilaan.

Helsingin yliopiston tiedotuksesta puolestaan kerrotaan MTV Uutisille, ettei yliopistolla ole mitään valtaajia vastaan, eikä heitä olla poistamassa rakennuksesta. 

– Yliopisto tukee opiskelijoiden näkemyksiä. Mielenosoitus saa edelleen jatkaa päärakennuksen aulassa, mutta paloturvallisuuden turvaamiseksi rakennuksesta on oltava esteetön kulku päärakennuksen pääoville, yliopiston viestinnästä kerrotaan sähköpostitse.

– Valtaajia on pyydetty siivoamaan aula ja narikka-alue niin, että tilat ovat esteettömästi ja turvallisesti käytettävissä. Tiloilla on henkilömäärärajoite, jota ei saa ylittää. 

Opiskelijat leikkauksia vastaan -mielenosoituksen yhteyshenkilö Peik Laine kertoo STT:lle tekstiviestitse, että neuvottelut yliopiston tilavastaavan kanssa olivat aamuyhdeksän jälkeen käynnissä.

Laineen mukaan mielenosoittajille on jo aiemmin tällä viikolla sanottu, että heidän olisi poistuttava tilasta yhdeksältä tänä aamuna.

– Olemme jo ennen tätä tietoa tiedottaneet yliopistolle, että aiomme jatkaa rauhanomaista mielenosoitustamme päärakennuksen aulassa. Emme ole missään vaiheessa pyrkineet estämään tilan käyttöä. Olemme ehdottaneet yliopistolle tilan jakamista vuokraajien kanssa, mielenosoittajat ilmoittivat keskiviikkoiltana lähettämässään tiedotteessa.

Presidentin kanslia korostaa, ettei se ole esittänyt toiveita mielenilmauksen siirtämiselle, vaan toimien peruste on yliopistolla ollut Maanpuolustuskurssiyhdistyksen järjestämä satojen ihmisten tilaisuus ja tiloilla oleva henkilömäärärajoite sekä paloturvallisuus ja esteettömyyssyyt.

Mielenosoittajat kertoivat illalla tiedotteessa, että he ovat valmiita "puolustamaan oikeuksiaan ja säilyttämään valtauksen yliopiston päärakennuksella".

Protesti hallituksen suunnittelemia leikkauksia vastaan on jatkunut viime viikosta lähtien.

Peik Laine sanoi STT:lle aamulla puoli yhdeksän aikaan, että tilassa olisi tuolloin ollut arviolta satakunta opiskelijaa. Hänen mukaansa tilanne oli rauhallinen.

– On jokaisen henkilökohtainen päätös noudattaa tai olla noudattamatta poistumiskäskyä. Näillä mennään, kaikki saavat ihan vapaasti itse päättää, hän lisäsi.

Juttua päivitetty 28.9.2023 kello 10.40: Juttua päivitetty Helsingin yliopiston viestinnän kommenteilla. Juttua päivitetty presidentinkanslian täsmennyksellä siitä, että se ei ole vaatinut mielenosoituksen keskeyttämistä.

Lue myös:

    Uusimmat