Näin opiskelijat ympäri Suomen ovat vallanneet korkeakouluja – osa varustautunut yöpymään paikalla pitkäänkin: "Periksi ei ole tarkoitus antaa"

Korkeakouluja on vallattu ympäri Suomen. Valtauksien taustalla on opiskelijoiden tyytymättömyys pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen kaavailemiin tukileikkauksiin. 

Opiskelijat ovat huolissaan omasta toimeentulostaan, mikä on saanut heidät yhdessä osoittamaan mieltään.

Katso videolta, kuinka korkeakouluja on vallattu eri puolilla maata. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Jos video ei näy, katso se täältä.

– Minä en koe, että tämä olisi valinta olla täällä, vaan meidän on pakko olla täällä. Tässä on kyse meidän toimeentulostamme, siitä saammeko me mielenterveyspalveluita, onko meillä varaa ruokaan, lääkkeisiin tai varaa asua tai opiskella, luettelee opiskelija Linda Halonen.

Kuten myös Halonen, useat opiskelijat ovat päättäneet yöpyä vallatuissa korkeakouluissa.

– Täällä yöpyminen osoittaa sinnikkyyttä ja että olemme tosissamme, Halonen sanoo.

"Olen jo nyt jatkuvassa burn outissa"

Hallituksen kaavailemat leikkaukset vaikuttavat eri tavoin eri opiskelijoihin. Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) on kuitenkin laskenut, että leikkaukset vievät opiskelijoiden toimeentulosta lähes viidesosan vuoteen 2027 mennessä.

Opiskelija Kuura Manninen kertoo turhautumisestaan, kuinka ihmiset usein vain sanovat ratkaisuksi, että "mene töihin".

– Minun jaksamiseni ja voimavarani menevät koulun käyntiin. En henkisesti ja fyysisesti pysty käymään töissä, koska tuntuu, että olen jo nyt jatkuvassa burn outissa. Se ei vain ole kaikille mahdollista.

Valtauksia ympäri Suomen

Ensimmäisenä vallattiin viikko sitten Helsingin yliopiston päärakennus. Tämän jälkeen mielenosoituksia on nähty useissa kaupungeissa, kuten Oulussa, Joensuussa, Lappeenrannassa, Lahdessa, Tampereella Kuopiossa ja Jyväskylässä.

Opiskelijoiden järjestämät mielenilmaukset ovat rauhanomaisia ja päihteettömiä tapahtumia.

Vielä ei tiedetä, kauanko mielenilmaukset kestävät. MTV Uutisten haastattelussa Linda Halonen väläytti, että kunnes leikkaukset perutaan.

Lue myös:

    Uusimmat