Helsingin yliopiston päärakennus on vallattu – opiskelijoilta tiukka viesti hallituksen budjettiriiheen

Opiskelijat osoittavat mieltä hallituksen leikkaussuunnitelmille 0:32
Opiskelijat osoittavat mieltään Helsingin yliopiston päärakennuksella.

Opiskelijat haluavat yliopistovaltauksella kiinnittää huomiota opiskelijoiden kokemaan ahdinkoon.

Opiskelijat ovat vallanneet Helsingin yliopiston päärakennuksen vanhan puolen. Valtauksen taustalla on opiskelijoiden tyytymättömyys pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen kaavailemiin tukileikkauksiin, erityisesti asumistukeen. Mielenosoituksessa kritisoidaan myös hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa. 

Opiskelijoita edustava viestintävastaava Valtteri Harakka kertoo opiskelijoiden olevan asumistuen leikkauksista erittäin huolissaan.

– Opiskelijat ovat suuri yksittäinen ryhmä, joka asumistukea saa. Meidän toimeentulomme on jo nyt vaarassa, esimerkiksi inflaation aiheuttamien ruoankustannusten nousun takia, Harakka sanoo MTV Uutisille.

Harakan mukaan opiskelijat haluaisivat keskittyä mieluummin opintoihin kuin toimeentulosta puhumiseen.

– Se ei valitettavasti ole mahdollista, kun meidän tuistamme jatkuvasti leikataan. 

Hallitus kokoontuu tänään tiistaina budjettiriiheen. Harakka lähettää hallitukselle terveisiä.

– Haluaisin tietenkin sanoa, että harkitkaa uudelleen, että mitä vaikutuksia näillä leikkauksilla oikeasti on meihin opiskelijoihin eikä vaan tee päätöksiä matalimman riman alta halvimmalla, Harakka toteaa. 

Opiskelijat valtasivat Helsingin yliopiston päärakennuksen vastalauseena hallituksen leikkaussuunnitelmille 28:24
Opiskelijat valtasivat Helsingin yliopiston päärakennuksen vastalauseena hallituksen leikkaussuunnitelmille. Mielenosoittajat toivat yliopiston päärakennuksen aulaan makuupusseja, telttoja ja erilaisin tekstein varustettuja plakaatteja.

"Rahat ovat jo kortilla"

Paikalla olevan opiskelijan Vili Nurmen mukaan asumistukeen suunnitellut leikkaukset kuulostavat hirveältä.

– Se vaikuttaa konkreettisesti valtavasti omaan talouteen ennen kaikkea. Rahat ovat lähtökohtaisesti jo nyt kortilla, ja opiskelijat eivät pysty elämään elleivät ota opintolainaa tai käy töissä. Siitä, kun vielä otetaan melkein sata euroa pois, se vaikuttaa ihan valtavasti, Nurmi kertoo MTV Uutisille.

Nurmi uskoo leikkausten vaikuttavan opiskelumotivaatioon. 

– Ihan varmasti laskee monilla. Ylipäätään monien opinnot tulevat viivästymään, koska heidän on yksinkertaisesti pakko mennä töihin. Monet opiskelijat tulevat myös velkaantumaan valtavia määriä, koska jos ei halua käydä töissä, ei jää mitään muuta mahdollisuutta kuin ottaa opintolainaa.

Nurmen mukaan opiskelijoiden on tarkoitus olla päärakennuksessa niin kauan kuin hallituksen budjettiriihi kestää ja Helsingin yliopisto ottaa asiaan kantaa. 

Järjestäjät vaativat tiedotteessaan Helsingin yliopistolta kannanottoa ja opiskelijoiden puolustamista. 

Vaadimme että yliopisto ottaa kantaa ja puolustaa opiskelijoiden mahdollisuutta keskittyä opiskeluun ilman huolta toimeentulosta ja riippumatta kansalaisuudesta. Lisäksi vaadimme välitöntä reagointia rasistiseen maahanmuuttopolitiikkaan, joka kurjistaa kansainvälisten opiskelijoiden asemaa entisestään. 

Lukukausimaksut pois ulkomaalaisilta opiskelijoilta

Harakan mukaan Helsingin yliopistossa on paljon ulkomaalaisia opiskelijoita, joihin hallituksen maahanmuuttopolitiikka vaikuttaa. 

– Ihan vaan rasistinen diskurssi yhteiskunnassa vaikuttaa heihin todella paljon.

Myös lukukausimaksut ja asumistuen puuttuminen vaikuttavat ulkomaisiin opiskelijoihin, Harakka sanoo. Hänen mukaansa mielenilmauksen järjestäjät vaativat hallitukselta lukukausimaksujen purkua EU:n ulkopuolelta tuleville opiskelijoille.

Harakka ei usko ulkomaisten opiskelijoiden tuntevan oloaan tervetulleeksi Suomeen. 

– Ei missään nimessä eikä mielestäni aikaisemminkaan edellisten hallituskausien aikana ole tuntenut oloaan riittävän tervetulleeksi, mutta nyt se menee huonommaksi ja huonommaksi.

Lue myös:

    Uusimmat